14 лютого - День усіх закоханих!

Поповнення у Віртуальному музеї наукової бібліотеки


Віртуальний музей рідкісних видань поповнився новим виданням із рідкісного та цінного фонду наукової бібліотеки – Індонезійський феномен за книгою «Картины из коллекции Президента Республики Индонезии д-ра Сукарно» 1965 року видання.

Ахмед Сукарно (6 червня 1901—21 червня 1970) – Президент Індонезії в 1945-1967 роках. Один із засновників Індонезійської Національної партії і вважається одним з основоположників індонезійського націоналізму. Неодноразово піддавався переслідуванням з боку голландської колоніальної влади, у 1929 вперше арештований і засуджений до тюремного терміну, провівши з наступних 15 років 13 у вигнанні або за ґратами. Одні називали Сукарно рятівником нації, інші — нещадним диктатором. Про його містичний дар впливати на людей складали легенди. Жінки божеволіли від нього, чоловіки — п’ять разів намагалися його вбити.

Сукарно завжди говорив, що найкращі риси індонезійського народу втілилися в ньому та досягли досконалості. Блискучий оратор, художник, він чудово співав та танцював. «Щоб описати Сукарно двома словами, досить сказати, що він чудовий коханець. Він любить свою країну, свій народ, жінок, мистецтво, але найбільше любить самого себе», — так з дозволу лідера писав про нього один з американців у книзі, присвяченій біографії диктатора. Сам індонезійський донжуан пояснював свою слабкість до протилежної статі звичайним прагненням оточити себе красою. Тяга до прекрасного виявлялася всюди: подорожуючи по всьому світу, він скуповував картини та скульптури.

Укладачем видання є Лінь Ман-Фен, художник резиденції Президента Республіки Індонезії, автором вступної статті – Президент Індонезії д-р Сукарно. Видано пекінським видавництвом «Народне мистецтво», V та VI т. Видання ілюстроване і є книгою-велетнем.

З передмови видання: «Колекція Президента поповнюється все новими та новими картинами, стає багатшою і різноманітнішою, чим сприяє культурному обміну між народами всього світу, обміну творами між художниками різних шкіл, допомагає створювати ще більш прекрасні витвори живопису».

Запрошуємо відвідати Віртуальний музей на сайті НБ та переглянути відео-презентацію Індонезійський феномен за книгою «Картины из коллекции Президента Республики Индонезии д-ра Сукарно».

Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу



Коментарі