14 лютого - День усіх закоханих!


  ❤Сьогодні у всьому світі відзначають День святого Валентина, або День усіх закоханих. День всіх закоханих — це свято романтики, кохання та ніжності. У цей день прийнято дарувати коханим і дорогим людям квіти, цукерки, повітряні кульки та інші приємні подарунки.

❤ Невід'ємний атрибут свята — «валентинка» — невелика листівка із зізнанням у коханні.

❤ Історія походження Дня Святого Валентина пов’язана з кількома легендами. Відповідно до однієї з них, у 269 році римський імператор Клавдій II прагнув завоювати світ, але для здійснення цього задуму армії не вистачало воїнів. Правитель був упевнений в тому, що всьому виною сімейне життя, на яке солдати витрачають багато часу. Клавдій ІІ видав указ про заборону одруження під час військової служби. Всупереч указу молодий священик Валентин нібито таємно вінчав закоханих. Коли імператор дізнався про це, то засудив Валентина до смертної кари.

Коли Валентин сидів у в’язниці і чекав на виконання вироку, він нібито закохався у сліпу дочку тюремника Юлію і зцілив її. Перед стратою він залишив їй прощальне послання і підписався як «Твій Валентин». Саме з цим моментом пов’язують і появу Дня всіх закоханих, і звичай дарувати валентинки.


❤ Вважається, що в Західній Європі День Святого Валентина став широко відзначатися з XIII століття, в США — з 1777 року. В Україні 14 лютого як день всіх закоханих — свято відносно нове, але досить популярне і масове.

❤ Як і на будь-яке інше свято, на День Святого Валентина прийнято дарувати подарунки, сувеніри і валентинки. Валентинки можуть бути як підписаними, так і анонімними.

❤ Що стосується традицій святкування Дня Святого Валентина в різних країнах, то в США на день закоханих об'єкту симпатії обов’язково потрібно піднести коробочку у формі серця, наповнену солодощами. Важливо, щоб у коробці були червоно-білі карамельні цукерки: червоний колір означає пристрасть, а білий символізує чистоту любові.

 ❤В Італії на 14 лютого також в основному дарують солодощі. У Франції прийнято дарувати дорогоцінні прикраси і писати любовні вірші. Британці можуть посилати чуттєві зізнання не тільки коханим і близьким людям, але й домашнім тваринам. Чуттєві іспанці нерідко відправляють ніжні послання за допомогою поштових голубів.

 ❤У Данії існує свій вид валентинки — любовна листівка gaekkebrev, нагадує паперову сніжинку. У них пишуть романтичні вірші і вкладають проліски.

❤В Естонії в День Святого Валентина не сумують: тут прийнято обмінюватися приємними подарунками не тільки з коханими, але і з друзями, членами сім'ї. 14 лютого естонці святкують день друзів і звеличують любов не тільки романтичну, але і братську. У Фінляндії на День всіх закоханих подарунки отримують по більшій мірі жінки.

❤ Протягом тижня Святого Валентина на Філіппінах тисячі жителів святкують сезон любові і одружуються. Більшість весіль в цьому період є масовими: в одному місці збираються сотні молодих. Для малозабезпечених пар таке весілля є безкоштовним. Весільні вбрання, подарунки, святкові страви, фотозйомку надають органи місцевого самоврядування,

 ❤День Святого Валентина в Японії обертається для жінок великими витратами в магазинах шоколаду. У цей день прийнято, щоб вони дарували своїм чоловікам, друзям, колегам і начальникам шоколадні цукерки. Свого подарунка жінкам доводиться чекати ще цілий місяць до настання Білого дня — в цей день чоловіки піднесуть жінкам презент білого кольору: будь це печиво або нижню білизну.

❤Міністерство туризму Гани встановило в 2007 році разом з Днем усіх закоханих Національне свято шоколаду, оскільки Гана є одним з найбільших експортерів какао в світі. У цей день жителі і гості країни носять червоний одяг, купують рідним і близьким подарунки, відвідують музеї, магазини шоколаду і дегустують шоколадні страви в місцевих ресторанах.

       З Днем усіх закоханих! 💑💕🌹🌸🌷


Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу
За матеріалами Інтернету



Коментарі