14 лютого - День усіх закоханих!

Чарльз Діккенс: великий романіст та гуманіст


 «Моя віра в людей, які правлять, загалом, незначна. Моя віра в народ, яким правлять, загалом, безмежна »

Чарльз Діккенс

📍7 лютого 1812 року народився Чарльз Діккенс - англійський письменник, романіст і нарисовець, класик світової літератури і один з найбільших прозаїків XIX століття. Найпопулярніший англомовний письменник за життя, автор найзнаменитішіх романів, таких як: «Посмертні записки Піквікського клубу», «Пригоди Олівера Твіста», «Ніколас Нікльбі», «Девід Копперфільд», «Холодний дім», «Повість про двоє міст», «Великі сподівання», «Наш спільний друг», «Домбі й син», «Таємниця Едвіна Друда» тощо. Творчість Діккенса відносять до вершин реалізму, але в його романах відбилися і сентиментальне, і казковий початок.

📍 Але парадокс полягає в тому, що Діккенс так і не закінчив початкової школи. Коли йому було 11 років, він працював на фабриці з виробництва крему для взуття. Далі працював репортером, але потім зрозумів, що література — є для нього найголовнішим у житті. Його оповідання друкувалися в журналах й газетах, як Лондона так і за його межами. Але справжня слава до нього прийшла у 1838 році після публікації роману «Пригоди Олівера Твіста» — історія про сироту, який жив в нетрях Лондона.

📍 Діккенс був дуже забобонною людиною: він до всього торкався тричі - на удачу, вважав п`ятницю своїм щасливим днем, а в день виходу останньої частини чергового роману неодмінно їхав з Лондону, також кожні 50 рядків написаного запивав ковтком гарячої води.

📍 Діккенс мимовільно впадав в транс, був схильний до видінь і час від часу відчував дежавю. Діккенс одного разу розповів головному редактору журналу «Фортнайтли рев`ю» Джорджу Генрі Льюїсу про те, що кожне слово, перш ніж перейти на папір, спочатку чітко ним чується, а його персонажі постійно перебувають поруч і спілкуються з ним.

📍 Своїй майбутній дружині Кетрін Хогарт він заявив, що її основне призначення - народжувати дітей і робити те, що він їй скаже. За роки їхнього спільного життя вона народила десять дітей, і весь цей час беззаперечно виконувала будь-яку вказівку чоловіка. Однак з роками він почав її просто зневажати.

📍Одним з найулюбленіших розваг Чарльза Діккенса були походи в паризький морг, де він міг проводити цілі дні безперервно, захоплений видом невпізнаних останків.

📍 Помер Чарльз Діккенс 9 червня 1870 у віці 58 років. Після смерті Діккенс був перетворений на справжнього ідола англійської літератури.

📍 Якщо у вас є бажання відкрити для себе світ англійських романів, або перечитати знову прозу видатного письменника, запрошуємо до нашої книгозбірні. Гарна книга завжди зігріває душу і дарує світло й радість! Подаруй собі радість читання! ⏰📖📚❤

Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу


Коментарі

Дописати коментар