14 лютого - День усіх закоханих!

День українського кіно. Сучасні екранізації книг


11 вересня українська спільнота відзначила День українського кіно, який святкують щорічно у другу суботу вересня, До цього свята творчості та неабиякого таланту наукова бібліотека підготувала відео-огляд «Український кіноекшн. 5 книг, які варто побачити».

Українські художники впродовж минулого століття створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. У пам’яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка і Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука і багатьох їх талановитих творчих послідовників. Але протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців, які взялися екранізувати книги сучасних українських письменників.

Екранізації сучасних книг — тема суперечлива. З одного боку, захопливо спостерігати за тим, як режисер втілив своє бачення історії. З іншого — зазвичай книжковий матеріал у фільмі суттєво скорочують, кудись зникають цілі сюжетні лінії. Проте бувають і приємні винятки. А, зважаючи на вагомі переваги літературного першоджерела перед створеним із нуля сценарієм, такі екранізації часто перетворюються на справжнє свято як для книголюбів, так і кіноманів. Якщо ви один із них, пропонуємо п’ять чудових українських екранізацій останніх років, які точно варто подивитися.
Тетяна Кас’янова,
провідний бібліотекар 


                                                                                        







Коментарі