14 лютого - День усіх закоханих!

Пісня останнього менестреля


15 серпня виповнюється 250 років від дня народження Вальтера Скотта (1771-1832), відомого англійського та шотландського прозаїка, поета, історика.

Вальтер Скотт вважається засновником жанру історичного роману. Його творчість суттєво вплинула на європейську та американську літературу. Місця та замки, які описував у своїх романах письменник, часто ставали місцем паломництва туристів.

У ранньому віці майбутній письменник перехворів на поліомієліт, що спричинило параліч м'язів правої ноги і довічної кульгавості. Незважаючи на фізичну ваду, Вальтер Скотт захопився альпінізмом, загартувався фізично, і здобув популярність серед однолітків як відмінний оповідач та приголомшував оточуючих жвавим розумом і феноменальною пам'яттю. Колосальний обсяг знань, які він отримав за допомогою самоосвіти, дозволяв йому надалі писати на будь-яку обрану тему.

З 1800 року у житті Вальтера Скотта починається серйозна літературна діяльність. Впродовж наступних років він працює перекладачем, журналістом; збирає фольклор, пише романи і балади. Опубліковані у 1802 році 2 томи народних пісень «Пісні шотландського кордону» принесли письменнику популярність і славу. Згодом він пише драматичну поему у 6-ти піснях «Пісня останнього менестреля», в якій об’єдналися фольклорні та історичні мотиви. Поема викликала справжні захват у читачів, тож сповнений надії і натхнення Скотт пише такі поеми: «Марміон», «Діва Озера» та інші. У цей час він готує до друку середньовічний рицарський роман «Сер Трістан».

Всесвітня слава і популярність до Скотта прийшла після друку роману «Уеверлі, або 60 років тому» у 1814 році. Після цього було написано ще понад 25 романів, декілька збірок оповідань, п’єс, поем, 2-томник «Історія Шотландії», багатотомне «Життя Наполена» та інші твори. Та найпопулярнішим його романом залишається «Айвенго» – у центрі історичних подій лицар Айвенго і його кохана леді Ровена. 

Своє авторство на творах Вальтер Скотт не залишав і лише згодом пояснив чому і від кого переховувався. Виявляється, що відомий письменник боявся невдачі, інкогніто було розкрито тільки у 1827 році.  

Протягом більш ніж 30-річної літературної діяльності письменник створив 28 романів, дев’ять поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць. Твори Скотта продовжують захоплювати читачів з усіх куточків світу, а пригоди головних героїв змушують серце прискорено битись.

Запрошуємо до наукової бібліотеки ТДАТУ, у фондах якої також є зібрання творів Вальтера Скотта у 20-ти томах, а також окремі видання: «Айвенго», «Квентін Дорвард», «Кенілворт», «Ганна Геєрштейнська» та інші. 

Ольга Цикало, бібліотекар абонементу художньої літератури



Коментарі