14 лютого - День усіх закоханих!

Нікола Тесла - фізик із майбутнього


10 липня 2021 року виповнюється 165 років від дня народження Ніколи Тесли – відомого сербського та американського винахідника та фізика. З цієї нагоди наукова бібліотека підготувала відео-презентацію «Нікола Тесла - фізик із майбутнього», яка демонструється на офіційному YouTube каналі НБ.

Тесла відомий своїми винаходами у сферах електрики, магнетизму та електротехніки. Він перший, хто зміг винайти змінний струм, поліфазову систему та електродвигун зі змінним струмом та багато чого іншого. Його вклад у розвиток світової науки та технології просто не переоцінити. На честь дослідника названа одиниця вимірювання магнітної індукції в системі СІ. Портрет Тесла зображений на банкнотах у 100 та 5 сербських динарів. Іменем винахідника названо компанію, яка випускає електронні автомобілі, облаштовані електричним двигуном - Tesla Motors. У Белграді іменем Тесла названо аеропорт, на честь винахідника названі кратер на  Місяці та  астероїд 2244 Тесла.

Без сумніву Нікола Тесла є однією із найяскравіших, неоднозначних особистостей серед вчених-фізиків. Під кінець свого життя Тесла все більше ставав відлюдником. Він помер у 1943 році у Нью-Йорку, йому було 86.

Більш детально про Теслу розкажуть книги: «Тайны и загадки Николы Теслы», В. Чайка «Никола Тесла», які представлені у фонді наукової бібліотеки.

Яна Свиридова, бібліотекар І категорії






Коментарі