14 лютого - День усіх закоханих!

Іван Дзюба. Із плину літ...


26 липня виповнюється 90 років від дня народження Івана Михайловича Дзюби, відомого літературознавця, критика, громадського й культурного діяча, Героя України, члена Національної спілки письменників України, академіка НАНУ.

Іван Дзюба займав посаду Міністра культури України з 1992 по 1994 рік, пізніше був головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Також працював керівником відділу загальних енциклопедичних досліджень Інституту енциклопедичних досліджень НАН України, був співголовою редколегії «Енциклопедії сучасної України», головним редактором журналу «Сучасність», членом редколегій наукових часописів «Київська старовина», «Слово і час», «Євроатлантика».

Впродовж усього свого життя Іван Михайлович Дзюба досліджує сучасний стан і розвиток української мови. Значне місце в його наукових дослідженнях посідає творчість Тараса Шевченка, Ольги Кобилянської, Лесі Українки, Олександра Довженка й інших видатних митців. Його творчість багатоаспектна й багатогранна: від гострої публіцистики до глибинно-наукового пізнавання масштабних явищ культури.

Академік Дзюба – автор більше чотирьохсот наукових досліджень, монографій, численних статей і розвідок. Праці Івана Михайловича присвячені актуальним проблемам вітчизняної історії та культури, широко відомі як в Україні, так і за її межами. Вони видані в перекладах російською, англійською, французькою, італійською та іншими мовами.

Іван Дзюба – автор книжок «Звичайна людина чи міщанин?», «Грані кристала», «На пульсі доби», «Автографи відродження», «У всякого своя доля», «Між культурою і політикою» та ін.

Іван Михайлович автор сценаріїв фільмів: «Василь Симоненко», «Українці. Надія» та співавтор сценаріїв стрічок «Тарас Шевченко. Заповіт», «Поет і княжна» та ін. Книга Івана Дзюби «Тарас Шевченко. Життя і творчість» стала лауреатом Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2008».

26 липня 2001 року указом Президента України Івану Дзюбі присвоєне звання Герой України з врученням ордена Держави ‒ за визначні трудові досягнення, заслуги перед Україною у розбудові її державності та відродженні національної духовності.

Сьогодні Іван Михайлович Дзюба широковідомий літературознавець, критик, публіцист, діяч культури, член НСПУ. У колі його дослідницьких інтересів ‒ сучасний літературний процес в Україні.

На абонементі художньої літератури НБ ТДАТУ також є книга Івана Дзюби  «Бо то не просто мова, звуки…», яка містить публіцистичні  виступи Івана Дзюби, а також   доповнена багатьма цікавими листами-відгуками на його статті. У цих відгуках простежуються корені сучасної мовної ситуації у нашій державі. Пропонуємо  її всім, хто вболіває за долю української мови.

Ольга Цикало, бібліотекар абонементу художньої літератури


Коментарі