14 лютого - День усіх закоханих!

Політ фантазії Річарда Баха


 «Я був один – я і світ» Річард Бах

23 червня виповнюється 85 років одному із найромантичніших американських письменників Річарду Дейвісу Баху. Він народився у1936 році в Оук-Парку, штат Іллінойс. По материній лінії Річард Бах є прямим нащадком великого німецького композитора Йогана Себастіана Баха. Навчався Річард Бах в Університеті штату Каліфорнія в Лонг-Біч, де протягом чотирьох років брав і уроки пілотування літака. 

Істинною пристрастю Річарда завжди були літаки: армійську службу він проходив в резерві військово-морського флоту. У 1956-59 роках працював пілотом у Військово-повітряних Силах США. Згодом Річард Бах працював незалежним письменником, продаючи свої статті таким журналам як «Флаїнг», «Соурінг», «Ейр Фектс» тощо. Більшість його книг певним чином пов'язані з польотом, починаючи з його дебютної книги «Чужий на Землі» і ранніх оповідань, в яких йде мова про літаки, та закінчуючи пізнішими творами, в яких письменник використовує політ як філософську метафору.

Всесвітньо відомим Річард Бах став після публікації філософської притчі «Чайка по імені Джонатан Лівінгстон» Його дружина, Леслі була постійним співавтором свого чоловіка, а також стала героїнею книг «Міст через вічність», «Єдина» та «Втеча від безпеки». 

31 серпня 2012 року легкомоторний літак, за штурвалом якого знаходився сам письменник, потрапив у авіакатастрофу. Річард Бах отримав черепно-мозкову травму і переломи. Досвід зустрічі зі смертю надихнув його до закінчення четвертої частини повісті «Джонатан Лівінгстон, мартин». За день до аварії Річард Бах передав у видавництво свій останній на той час твір «Подорожі з Пафф», який вийшов друком 19 березня 2013 року. 2014 року світ побачив сиквел роману «Ілюзії. Пригоди месії мимохіть» — «Ілюзії ІІ. Пригоди учня мимохіть».

Абонемент художньої літератури має у своїх фондах книги Річарда Баха: «Дар крыльев», «Единственная», «Мост через вечность», «За пределами разума», «Хроники Хорьков», «Чайка по имени Джонатан Ливингстон», «Чужой на Земле». Запрошуємо читачів ознайомитися із творчістю популярного у багатьох країнах письменника!

Тетяна Кас'янова,  провідний бібліотекар







Коментарі