14 лютого - День усіх закоханих!

Майстер українського бестселеру Василь Шкляр


10 червня виповнюється 70 років від дня народження Василя Миколайовича Шкляра, одного з найвідоміших сучасних українських письменників. Його біографія сповнена пригод і романтики – їх письменник переносить і на сторінки своїх книг…

Василь Шкляр є членом Спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Він також є автором книг: «Тінь сови», «Елементал», «Ключ», «Кров кажана», «Залишенець. Чорний Ворон», «Маруся», «Перший сніг», «Живиця», «Праліс», «Ностальгія», «Елементал», «Декамерон», «Репетиція сатани», «Черешні в житі». бестселера» та інші.

Популярність як письменника прийшла з виходом роману «Ключ», який зібрав низку нагород. Це був перший твір автора після тривалої паузи – з 1990 року. Сам Шкляр пояснює цю паузу так: «Далася взнаки різка зміна епох». Роман неодноразово був виданий в Україні та перекладений шведською, російською, вірменською мовами.

Особливий резонанс викликав роман Шкляра «Чорний ворон». Він вийшов наприкінці 2009 року. Роман відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Автор писав цей роман тринадцять років. Книга містить велику кількість документів: донесення, інформаційні зведення, накази, звіти, шифрограми, які дають можливість читачу переконатися у правдивості подій, що описані у романі.

Наприкінці 2011 року Василь Шкляр створив Міжнародну благодійну організацію «Фонд Василя Шкляра», головна мета якої є здійснення благодійної діяльності, спрямованої на розвиток українського кіномистецтва, надання благодійної допомоги на створення, прокат і популяризацію художнього кінофільму.

Василь Шкляр – лауреат багатьох літературних премій. Зокрема, «Золоте перо», «Золотий Бабай», за найкращий гостросюжетний роман, «Коронація слова», перша премія в номінації «Роман», «Спіраль століть», міжнародна премія в жанрі фантастики у номінації «За найкращу україномовну фантастику».

Василь Шкляр – гордість нашої сучасної літератури, сучасники називають його “батьком українського бестселеру”.

На абонементі художньої літератури бібліотеки ТДАТУ читачі також мають можливість ознайомитися з творами Василя Шкляра.

Ольга Цикало, бібліотекар НБ ТДАТУ

Коментарі