14 лютого - День усіх закоханих!

Книжкова подорож до моря…

Абонемент художньої літератури наукової бібліотеки ТДАТУ представляє добірку книг про морські пригоди, що розбурхують уяву і допомагають відчути нам солоні бризки на шкірі і шум океану за бортом корабля ...

Книги, що ми підготували для вашої уваги, впевнені, дуже вам відомі.  Це видання, що залишаться з нами на все життя, адже саме завдяки їм ми вперше, нехай і в уяві, поринули у неповторний чарівний світ морських подорожей і пригод. Давайте згадаємо їх разом..

Джек Лондон «Морський вовк»

До уваги читачів пропонується один з кращих романів Джека Лондона. Тут багато відмінних морських пейзажів, небезпечних морських пригод і епізодів суворої морської роботи. Тривають пригоди і на суші: закоханих героїв чекає робінзонада на відокремленому острові, де вони будуть майже щасливі. Надлюдина Джека Лондона - Вовк Ларсен, цинічний красень-капітан промисловий шхуни, який визнає тільки силу і не знає жалю; грубий моряк, якому нічого не варто вбити людину, - і в той же час самотня душа, читач Шекспіра і Теннісона.

Жюль Верн «Двадцять тисяч льє під водою»

У морі виявлено величезне, невідоме науці чудовисько! Чи то гігантський глибоководний кальмар, чи то різновид кита? Професор біології Аронакс в складі міжнародної експедиції відправляється на полювання за цим жахливим створінням, а в підсумку разом зі своїм слугою Конселем і канадським гарпунером Недом Лендом виявляється бранцем на борту «Наутілуса» - неймовірного за своїми технічними можливостями підводного корабля, створеного інженерним генієм свого господаря - капітана Немо.

Джеймс Фенімор Купер «Червоний корсар»

Приготуйтеся до морських пригод, небезпек і змов, хоробрості і битв - чого ще можна бажати? Події відбуваються в Америці 18-го століття! Вельми цікавий історичний роман, пронизаний боротьбою за незалежність американських штатів від Британії, що давить колонію високими податками, накладає ембарго. Історія протистояння знаменитого морського пірата королівському флоту розбурхує. Чарує також манера викладу роману красивою мовою.

Рафаель Сабатіні «Одіссея капітана Блада»

Ім'я Пітера Блада наводить жах на купців Семи морів, однак ніхто не сміє заперечувати, що цей джентльмен удачі незмінно милостивий з бранцями і чемний з жінками. Хто ж він, цей таємничий капітан, якого називають то знатним шукачем пригод, то каторжником? Про це розповідає перший з романів про пригоди благородного пірата.

Ернест Хемінгуей «Острови в океані»

Не можемо обійтися в нашій добірці без книги Ернеста Хемінгуея. Творець, без перебільшення, найбільшої повісті «Старий і море» під завісу життя написав роман «Острови в океані». У центрі оповідання історія меланхолійного художника Томаса Хадсона і його сім'ї. Хемінгуея завжди цікавили драми сильних характерів, щиро і чесно він описує свого героя, його моральний вибір і самовідданість. «Він вірив, що щастя - найчудовіша річ на світі, і для тих, хто вміє бути щасливим, воно може бути таким же глибоким, як печаль» - Хемінгуей писав просто, але в кожному розділі, в кожному абзаці, в кожному рядку його книг, здається, укладена мудрість століть.

Айріс Мердок «Море, море»

Роман «Море, море» малює читачу життя відомого режисера, драматурга і актора, який раптово вирішив відійти від справ і стати відлюдником. Своє відлюдництво він розуміє дещо інакше, ніж більшість людей, і селиться в розкішній віллі на березі моря. Пішовши від театральних підмостків, герой знаходить собі нове захоплення - кулінарію, і, з головою занурившись у створення страв, починає попутно копатися в собі і власному житті, і роздуми ці призводять його до різних і не завжди приємним висновків. У цьому романі море не просто фон життя героя, але його друг, довірена особа, майже одухотворене в свідомості протагоніста. Книга «Море, море» принесла Айріс Мердок Букерівську премію в 1978 році.

Кетрін Енн Портер «Корабель дурнів»

На цій сходинці нашої добірки розташовується ще одна книга, дія якої розгортається на кораблі. Але, на відміну від попередніх, це не пригоди і не детектив. Роман Кетрін Енн Портер, чудової американської письменниці, цілком реалістичний і являє собою філософську драму про те, як і чому світ прийшов до фашизму. На борту океанського лайнера, що прямував із Мексики до Німеччини, зібралися люди різних доль, багаті і бідні, злі і добрі, толерантні і не дуже - у кожного свої таємниці і скелети в шафі. Перед читачем розгортається історія про те, як людям доводиться співіснувати один з одним. Дія роману відбувається в 1931 році, в розпал світової кризи, а сам корабель – це людство в мініатюрі з усіма його суперечностями. Незважаючи на всю глибину змісту, «Корабель дурнів» читається легко і цікаво.

Еміліо Сальгарі «Чорний корсар»

Еміліо Сальгарі вважається класиком італійської літератури, він написав понад 200 пригодницьких романів та оповідань. Шанувальникам фільму «Пірати Карибського моря» цей роман, без сумніву, припаде до смаку: Тортуга, відважні пірати, солодка помста і смертельні сутички. Еміліо Рокканера, він же Чорний корсар, мріє помститися губернатору за вбивство братів. На допомогу бравому морському вовку приходять його друзі - Франсуа Олоне і знаменитий пірат Генрі Морган. Фатальна любов, благородні пориви, шторм і бурі – все це  є у книзі «Чорний корсар».

Борис Акунін «Левіафан»

У нашій добірці знайдеться місце всім жанрам, і детективу в тому числі. Одна з ранніх книг, що вийшла ще в 1998 році, входить в серію романів про пригоди Ераста Фандоріна. Тільки уявіть: кінець XIX століття, величезний лайнер «Левіафан», що йде в Індію, а на борту його безжалісний вбивця, на совісті якого не одна смерть. Коло підозрюваних звужено до декількох персонажів, але, тим не менш, молодому дипломату Фандорину буде не так-то просто розгадати злочинний задум. Розв'язка історії несподівана і здатна здивувати навіть бувалих любителів детективного жанру. Крім подробиць корабельного життя пасажирів першого класу і перипетій сюжетної інтриги Борис Акунін барвисто малює відмінності між західною і східною культурами. Море в цьому романі не тільки обмежує персонажів в пересуваннях, а й приховує докази.

Роберт Льюїс Стівенсон «Острів скарбів»

Відомий пригодницький роман про благородство, доброту і дружбу, які допомагають героям щасливо закінчити повну небезпек подорож за скарбами. Книга все ще читається з інтересом і залишається досить-таки популярною донині.

Рональд Делдерфілд «Пригоди Бена Ганна»

Книга Рональда Делдерфілда не є продовженням «Острова скарбів», швидше за все це доповнення, причому таке, що заслужило б схвалення самого Стівенсона. Що сталося з трьома піратами, залишеними на острові? Чи вдалося кому-небудь знайти зброю і срібні злитки? Як вийшло, що Бен Ганн знайшов скарб і, найголовніше, як він став піратом? На ці та багато інших питань читачі знайдуть відповіді в книзі Рональна Делдерфілда «Пригоди Бена Ганна», англійського романіста, драматурга і журналіста.




Коментарі