14 лютого - День усіх закоханих!

Володимир Тимчук: поезія через призму серця


В травні цього року науковій бібліотеці була подарована книга «Зі сходом сонця» - поета, прозаїка, перекладача, літературного критика, офіцера Збройних Сил України, підполковника Володимира Тимчука.

Тимчук В. Зі сходом сонця : поезії / В. Тимчук. – Львів : Простір-М, 2020. – 114 с. : іл. – (Музи мандрівної пісня).

Збірка «Зі сходом сонця» є своєрідним щоденником автора, який на лінії фронту українського Приазов’я (місто Волноваха, села Новотроїцьке, Старогнатівка, Гранітне, місто Маріуполь) провів 8 місяців.

Війна традиційно є і моментом, і тяглістю, коли осмислюються і зважуються життя і цінності, орієнтири і стосунки з почуттями. У поетичній збірці є чи не все: подвиг і постава, загибель і відродження, туга і любов.

Як людина, офіцер, учасник безпосередніх подій все тут пережите, побачене, оцінене свідомістю, пропущене через призму серця. Без описів історій, людського болю, щоденної високої напруги, автор спробував правдиво показати не тільки хід війни з її трагічними наслідками, але Людину, яка перейшла з мирного життя і одразу опинилася в епіцентрі зони бойових дій. Тут поступово відбулося її переосмислення вартості самого життя, сприйняття переживань, коли війною війнуло в лице.

Володимир Тимчук, народився 11 січня 1979 року в с. Ясіня Рахівського району Закарпатської області. З легкої руки батька пов'язав свою долю з військовою справою, якою продовжує займатись вже 19 років поспіль. Офіцер ЗСУ, підполковник – надзвичайно різнопланова особистість. Окрім того, що він викладач військової топографії і кандидат технічних наук, так ще є й відомим поетом, прозаїком, перекладачем і літературним критиком.

Володимир Тимчук, автор збірок: «Вогнити! Вижити! Перемогти!», «Весняні коловороти», «Донецький аеропорт», «Гуцульське повстаннє», «Зі сходом сонця», «Азовом… Зіскрижалені» тощо.

У 2016-му став лауреатом премії імені Богдана Хмельницького за найкраще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва. Торік став лауреатом обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури в номінації «Поезія» імені Маркіяна Шашкевича.

Збірка «Зі сходом сонця» Володимира Тимчука надійшла до абонементу художньої літератури та чекає всіх бажаючих ознайомитися з творчістю цієї неординарної людини.


Коментарі