14 лютого - День усіх закоханих!

День Європи – свято миру і єдності


В Україні День Європи відзначається у третю суботу травня як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Прикметно, що Україна – єдина держава де День Європи відзначається на державному рівні.

Щорічне відзначення Дня Європи в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 року № 339 «Про день Європи», яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи. Цим документом український уряд і місцеві органи влади зобов'язалися забезпечити здійснення заходів щодо організації та проведення свята в усіх куточках держави, а Держкомітет телебачення і радіомовлення спільно з Міністерством закордонних справ – висвітлити урочистості у засобах масової інформації.

Багаторічній досвід організації та відзначення Дня Європи в Україні вказує на те, що цей День є справою державного значення і великим кроком у напрямі євроінтеграційного курсу нашої держави.

Святкування Дня Європи в Україні – це також ознайомлення населення України з європейськими цінностями, традиціями, культурним надбанням, це поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей.

Наукова бібліотека з цієї нагоди підготувала тематичну виставку «Свято миру і єдності. День Європи». На виставці представлені книги Філіпа Тоді «Нарис історії Європейського Союзу», Ігоря Грицака «Право та інституції Європейського Союзу», «Парламентський вимір Європейської інтеграції», Людмили Чекаленко «Зовнішня політика України» тощо. Статті на цю тему представлено часописами «Пропозиція», «Український тиждень» тощо.

На YouTube каналі наукової бібліотеки представлений яскравий та пізнавальний відеоролик «Європа на твоїйдолоні».

Наукова бібліотека взяла участь у загальноміському заході до Дня Європи «Європа починається з тебе», де представила виставку-плакат «ТДАТУ – інтеркультурний університет».

Вітаємо всіх з Днем Європи та запрошуємо переглянути тематичну виставку, яка демонструється на навчально-науковому абонементі, відео на YouTube каналі НБ, та виставку-плакат у міському парку культури та відпочинку.

День Європи – чудовий привід висловити підтримку Європейському Союзу та сформувати позитивну думку у населення щодо вступу України до ЄС.

 

Світлана Орлова, провідний бібліотекар



Коментарі