14 лютого - День усіх закоханих!

Загадковий Едгар По

19 січня народився Едгар Аллан По (1809 – 1849) – американський письменник, поет, літературний критик і редактор, представник американського романтизму. Найвідоміший своїми макабричними (в стилі жахів) і містичними оповіданнями.

Едгар По був одним із перших американських професіоналів короткого оповідання (новели) і засновником детективу. Шанований за внесок у народження жанру наукової фантастики. Він був першим відомим американським письменником, який намагався заробляти винятково творчістю, тому упродовж життя По потерпав від матеріальної скрути, тому що його твори не були адекватно оцінені сучасниками.

З 17 років Едгар Аллан По  почав мандрівне життя. У Бостоні під псевдонімом він надрукував збірку віршів, потім поступив на службу в армію. Після повернення йому довелося важко працювати в різних періодичних виданнях, щоб якось протриматися на плаву. Вірші спочатку не приносили особливого успіху, а ось новела «Рукопис, знайдений у пляшці» відразу ж з’явилася на перших сторінках журналів. Здавалося, життя налагоджувалося. Там він випустив свою прозу – «Гротески і арабески».

Але справжній успіх і популярність прийшли до письменника з поемою «Ворон». Його відразу ж запросили до престижного журналу, але цей успіх тривав недовго. Журнал швидко збанкрутував. Останні роки життя Едгара По,, були роками метань, успіхів, падінь і постійних наклепів. Незважаючи на це, а також на  напади психічного розладу він продовжував писати.

Смерть дружини стала останньою і непоправною катастрофою життя По, сповненого виснажливої праці, яка не допомагала вибратися з бід, що переслідували його і призвели до душевного зриву й ранньої загибелі.

Едгар Аллан По справедливо вважається основоположником детективної та фантастичної (передовсім, наукової фантастики, містики та фантастики жахів) як у Америці  так і в усьому світі. Не меншим є значення Едгара По і для поезії та малого драматичного оповідання.

Наукова бібліотека запрошує читачів долучитися до творчості відомого письменника.



Коментарі