14 лютого - День усіх закоханих!

Джейн Остін та її герої

16 грудня виповнюється 245 років від дня народження найвідомішої англійської письменниці-романістки Джейн Остін. Джейн Остін прославилася як майстер іронії і передвісниця реалізму.




Вона не отримала вищої освіти, але багато читала і мала гарний смак. В юнацтві вона розважалася тим, що складала пародії на відомі романи. Пізніше її глузлива посмішка і талант бачити людей наскрізь склалися в впізнаваний стиль.

Вже дорослою Остін писала про будні дрібних англійських поміщиків, серед яких виросла сама. Ця увага до звичайного вигідно відрізняло її від інших авторів, які штампували модні тоді містичні і сентиментальні історії.

Письменниця знаменита шістьма романами. Якщо ви жодного разу не читали книг Остін, пропонуємо почати з легких іскрометних творів. Це перші три книги в нашому списку. Три інші підійдуть для сумного і задумливого настрою.

"Гордість і упередження"

Роман про кохання і непрості сімейні відносини. Саме він першим приходить на розум, коли ви чуєте ім'я письменниці. Далі - одне з двох. Ви або уявляєте Кіру Найтлі і похмурого Меттью Макфедьен, або, як Колін Ферт вилазить з води в мокрій сорочці. Якщо далі вам здається образ містера Дарсі з «Бріджит Джонс», зупиніться.



«Емма»

Це найдовший роман Остін і останній, який опублікували при її житті. За сюжетом юна дворянка Емма живе в сільській місцевості графства Суррей. Вона вихована, красива і розумна, але вмирає від нудьги в оточенні невибагливих сусідів - інших дрібних поміщиків, торговців і простолюдинів. Остін дійсно зобразила Емму зарозумілою. Їй не вистачає самовладання, яким може похвалитися Елізабет Беннет. Але з урахуванням інших достоїнств це надає їй родзинки.


«Нортенгерское аббатство»

Героїня «Абатства» Кетрін Морланд - сімнадцятирічна дівчина з провінції, яка начиталася готичних романів. Тому новина про те, що їй належить погостювати в замку нареченого, розбурхала її фантазію. Героїня тут же запідозрила главу сімейства генерала Тілні у вбивстві дружини. Шастають вночі по замку в пошуках привидів та інших доказів злочину. Але в підсумку реальна загроза підстерегала її в самому рядовому обличчі.

 

«Менсфілд-Парк»

Цей роман Остін викликає найбільше суперечок. Одні вважають його шедевром, а іншим в ньому не вистачає тепла і людяності. Почасти справа в героїні - Фанні Прайс. Вона не схожа на інших відкритих і завзятих остіновських дівчат. Вона замкнута, прямолінійна і надто сувора до себе. Зате відмінно розбирається в людях.



«Почуття і чуттєвість»

Історія розповідає про осиротілих дочок небагатого провінційного поміщика - Елінор і Маріанне. Дівчата проходять складний шлях до набуття подружнього щастя. Можливо, це не найсмішніший і романтичний твір Остін, але він заслуговує на увагу. По-перше, це тепла і зворушлива історія про сестринської любові. По-друге, - переломний твір в європейській прозі. У ньому вперше з'явилася героїня з новим типом характеру. Вона розумна, іронічна, рішуча і сприймає любов як рівне партнерство і взаєморозуміння.


«Доводи розуму»

Найромантичніший і щирий роман Джейн Остін. Багато хто ставить його нарівні з «Гордістю і упередженням» і навіть вище. Енн старше більшості інших героїнь письменниці і витерпіла чимало горя. Тим цікавіше спостерігати за її перетворенням. Дівчина поступилася доводам рідних, які визнали шлюб з людиною без імені ганебним для сім'ї. Йшли роки, і Енн ні дня не забувала про коханого. І ось вона знову зустріла його, коли він став капітаном і заможною людиною. А вона залишилося тієї, хто зрадив його багато років тому.

Запрошуємо до бібліотеки насолодитися книжками з теплими історіями знаменитої письменниці у холодні зимові дні!
 

Коментарі