14 лютого - День усіх закоханих!

Живописець, який шокує. Книга тижня

 

Юнгер Майлз Дж. Пікассо: живопис, що шокував світ/ Майлз Юнгер; пер. з англ. О. Татаренко. – Харків: Вид-во «Ранок»: Фабула, 2019. – 448 с.:іл.

Книга американського мистецтвознавця Майлза Юнгера — це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті. Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та тріумфів, відчаю, кохання та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності. Саме там за драматичних обставин народилися великі шедеври, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.

Знадобилися роки поневірянь, злиднів і безоглядності в блискучій космополітичній столиці мистецького світу, доки Пабло Пікассо став лідером богемної групи художників, скульпторів і поетів. Натхненні хриплими нічними розмовами в кабаре «Лапен Ажіль», Пікассо та його друзі готувалися перевернути світ. У цей час художник розпочинає роботу над величезним, тривожним, майже незбагненим шедевром, який мав охопити і визначити гіркий досвід сучасності. Ця картина виявилась настільки вражаючою, що навіть його друзі вирішили – Пабло позбувся розуму. Тільки Жорж Брак зрозумів, що той намагався висловити. Коли ж двоє митців об’єдналися народився кубізм – найреволюційніший та найвпливовіший мистецький рух ХХ століття.

Книга Майлза Юнгера про великого та епатажного живописця надійшла до абонементу художньої літератури та чекає свого читача.

Тетяна Кас’янова,

провідний бібліотекар





 

Коментарі