14 лютого - День усіх закоханих!

Марк Твен - письменник - гуманіст

 

30 листопада 1835 року народився Марк Твен, справжнє ім'я: Семюель Клеменс (1835 - 1910) – відомий американський письменник, гуморист, публіцист, видавець.

Марк Твен прославився як людина багатьох талантів. Він працював друкарським набирачем, журналістом, лоцманом річкового пароплава на Міссісіпі, копав срібло в Неваді і золото в Каліфорнії. Він об’їхав безліч країн світу. Та насамперед, Марк Твен відомий світу як письменник. Він був людиною з активною життєвою позицією. Творчість його дуже різноманітна і відображає життєвий шлях – такий же насичений і різношерстий. Він писав у багатьох жанрах, починаючи з сатири і закінчуючи філософською фантастикою. У кожному з них він залишався вірним гуманізму. На піку своєї популярності вважався одним з найбільш видатних американців.

Досить назвати ім'я письменника, як тут же в пам'яті виникають твори, які уславили автора і увійшли до скарбниці світової літератури: «Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна», «Принц і жебрак», «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура» та інші.

Твен був прекрасним оратором. Він допоміг створити і популяризувати американську літературу з її характерною тематикою і яскравою незвичайною мовою. Отримавши визнання й популярність, Марк Твейн багато часу приділяв пошуку молодих літературних талантів і допомагав їм пробитися, використовуючи свій вплив і придбану ним видавничу компанію.

Твен захоплювався наукою та науковими проблемами. Він дружив з Ніколою Теслою, вони багато часу проводили разом у лабораторії Тесли. До свого роману «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура» Твен ввів подорож у часі, в результаті якого багато сучасних технологій опинилися в Англії часів Короля Артура. Технічні подробиці, які наводяться в романі, свідчать про знайомство Твена з досягненнями сучасної йому науки.

Багато дотепних жартів, до яких ми звикли, належать авторству видатного американського письменника, сатирика, видавця Самюеля Клеменса, відомого світу під псевдонімом Марк Твен. Його небезпідставно називають першим по-справжньому американським письменником. Хемінгуей писав, що «вся сучасна американська література вийшла із однієї книги Марка Твена» – «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Поринути у вир незабутніх пригод ви можете завітавши до нашої бібліотеки.

Ольга Цикало,бібліотекарка

абонементу художньої літератури

 

Коментарі