14 лютого - День усіх закоханих!

Сент-Екзюпері. Замріяний льотчик


29 червня 2020 року виповнюється 120 років від дня народження відомого французького письменника та авіатора Антуана де Сент-Екзюпері (1900-1944).
Письменницька біографія Сент-Екзюпері розпочинається з оповідання «Пілот», опублікованого у 1926 році у журналі «Срібний корабель». У 1929 році в одному з найбільших паризьких видавництв побачив світ перший роман «Південний поштовий», а у наступному році завершено роман «Нічний політ», який отримав літературну премію «Феміна». За цим романом також був знятий художній фільм, а  італійський композитор Л. Даллапіккола написав оперу «Нічний політ».
У 1939 році вийшов роман  Сент-Екзюпері «Планета людей» і Французька академія присудила йому свою Велику премію. Того ж року була присуджена Національна книжкова премія США за роман «Вітер, пісок і зірки».

У 1942 році у Нью-Йорку Сент-Екзюпері написав найвідоміший свій твір – філософську казку, адресовану дітям і дорослим – «Маленький принц». Автор власноруч ілюстрував його акварелями. Одна з ключових філософських тем казки – буття, яке ділиться на реальне і ідеальне. Реальне буття тимчасове, минуще, а ідеальне – вічне, незмінне. Маленький принц – це символ людини-мандрівника у Всесвіті, що шукає прихований сенс речей і власного життя. Це не просто казка-притча, а модернізований, пристосований до проблем нашого часу її варіант, що містить безліч деталей, взятих з реалій сьогодення.
У 1943 році Сент-Екзюпері працює над книгою «Цитадель», яка залишилася незавершеною. У останній день липня 1944 року він вирушив у свій  останній бойовий виліт, з якого не повернувся, зник безвісти. Уламки його літака знайшли на початку 2000-х рр. на морському дні поблизу Марселя. Але оскільки тіло митця так і не знайшли, чарівна легенда про гарну людину, письменника і льотчика продовжує жити…
Ім’я Антуана де Сент-Екзюпері не тільки назавжди увійшло в золотий фонд літератури, але і стало синонімом романтики. Нащадок хрестоносців, військовий льотчик, дивовижний письменник і глибокий філософ – він був при житті загадковою особистістю і залишився таким навіть у своїй смерті.


Коментарі