14 лютого - День усіх закоханих!

Оберіг нашої держави



28 червня вся Україна святкує День Конституції – це єдине державне свято, яке закріплене в самій Конституції України. «Є Конституція!» – такими словами голова Верховної Ради Олександр Мороз, у 1996 році, оголосив результати голосування.



Писали українську Конституцію цілих шість років – з 1990 по 1996. Україна прийняла Конституцію останньою з усіх пострадянських республік, але міжнародне співтовариство визнало її однією з найдемократичніших у світі. Попередниками сучасної Конституції були: Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік, Конституція УНР –29 квітня 1918 року, Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року, Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.

 Від початку прийняття, нинішній Основний Закон України змінювався кілька разів. Прикметно, що в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України, згідно зі статтею 157, і взагалі не може бути змінена.


  У 2011 році була видана перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, на яких вручну було написано понад 9 тисяч букв – кожна не більше 1 мм. Але мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Книга важить всього 15 г. Автор – художник-графік – Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.
          У фондах наукової бібліотеки представлені видання: «Конституція України», «Конституція України – гарант захисту прав людини», С. Чехович “Конституція України” (з офіційним тлумаченням Конституційного Суду України), «Коментар до Конституції України» та ін. У рідкісному та цінному фонді зберігається мініатюрне видання Конституції України 1996 року розміром 7,5×10,5 см.
  Наукова бібліотека вітає всю університетську спільноту з Днем Конституції України. Бажаємо міцного здоров’я та творчого натхнення, добробуту і затишку у ваших родинах, мудрості і далекоглядності, високих досягнень, успіхів у праці та нових звершень. Хай доля буде щасливою, а зміни на краще стануть реаліями сьогодення.
Світлана Голодова,
завідуюча відділом наукової бібліотеки




Коментарі