14 лютого - День усіх закоханих!

Данте Аліґ’єрі. Подорож до пекла


У травні цього року виповнюється 755 років від дня народження видатного італійського поета, богослова, політичного діяча, одного з основоположників літературної італійської мови –  Данте Аліг’єрі (1265-1321). Дата народження Данте невідома: за різними джерелами, він народився у Флоренції  між 18-тим та 31-им травня.

У 1295 році Данте Аліг’єрі написав поему «Нове життя», яку вчені назвали першою в історії світової літератури автобіографією. У цій поемі Данте оспівував Беатріче – дівчину, в яку він закохався, коли йому було лише 9 років. Смерть коханої поклала початок філософським роздумам Данте про життя і смерть. Його новою музою стала Філософія.
В історії світової літератури Данте Аліг’єрі залишився, насамперед, автором «Божественної комедії» – монументальної поеми про тлінність людського життя і подолання страху смерті. Вже більше шести століть цей твір вражає читачів пристрасністю і людяністю, стрункістю задуму і широтою поглядів. Ім’я великого італійського поета  Данте Аліг’єрі овіяне всесвітньою славою. Його творіння знає весь цивілізований світ. Їх читають, перекладають, вивчають у всіх кінцях землі.
В багатьох європейських країнах створено суспільства, які ведуть систематичну роботу по збиранню, дослідженню та популяризації його спадщини, а ювілейні дати поета стають великими подіями у житті культурного людства.
         Данте Аліг’єрі першим стоїть у ряді титанів Відродження. Він першим кинув виклик насильству та жорстокості середньовічного світу, першим підняв прапор гуманізму, і цим зробив свій крок у безсмертя.


Данте є найвищим виразом, поетичним вінцем та увічненням того, що називаємо Середніми віками.
І. Франко

Коментарі