14 лютого - День усіх закоханих!

30ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ВИДАВНИЦТВ, ПОЛІГРАФІЇ І КНИГОРОЗПОВСЮДЖЕННЯ


Щороку, в останню суботу травня працівники видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відмічають своє професійне свято. Уперше в незалежній Україні цей день відсвяткували в 1999 році, після виданя Указу Президента. Тим самим держава оцінила величезний внесок видавничо-поліграфічної галузі у розвиток українського суспільства і культури, науки і освіти.

Перші книги для України друкували ще в 1491 році в краківській друкарні Швайпольта Фіоля. А на Русі першодрукарем був Іван Федоров (1510-1583рр.), який і вважається засновником українського, російського і білоруського книгодрукування. Хоча деякі історики називають більш ранні дати, наприклад існування львівської друкарні Степана Дропана в 1460 році.

Місцем стрімкого розвитку книгодрукування в Україні були Волинь, Львів і Київ.
У сучасній державі друкарні існують майже в кожному місці. Український реєстр видавців становить близько 4132 суб’єктів видавничої справи. Рекордним роком для працівників цієї сфери став 2008, коли загальне число випущених книг стало 12444 екземпляри.

Щорічно, цього дня, в Україні проходить нагородження працівників сфери друкарства за особливі заслуги і неоцінимий вклад в освіту, і просвіту українських громадян.


Коментарі