14 лютого - День усіх закоханих!

18 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ


День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу — день пам’яті в Україні, що відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України.
Тією ж постановою ВР депортація з Криму кримських татар визнана геноцидом кримськотатарського народу.
Саме 18 травня 1944 року розпочалася операція із депортації кримських татар. Вона тривала два дні і завершилася 20 травня. Офіційно причиною депортації назвали буцімто встановлену співпрацю кримських татар із нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.
18 травня 1944 року перед 5-ю ранку в будинок кожного кримського татарина постукали. Чоловіки в цей час були ще на фронті, в Криму залишалися жінки, люди похилого віку і діти. Їх вивели з будинків, завантажили в товарні вагони, призначені для перевезення худоби, і висадили вже в Середній Азії й на Уралі. В результаті було насильно вивезено 191 044 кримських татар.


Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.


Коментарі