14 лютого - День усіх закоханих!

Євромайдан: зима, що нас змінила

З нагоди річниці вшанування Героїв Небесної Сотні, який відзначається 20 лютого, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Євромайдан: зима, що нас змінила», на якій представлена хроніка історичних подій зими 2013-2014 років, імена героїв «Небесної Сотні», кращі світлини Революції, мистецтво Майдану, статті у періодичних виданнях, документальні та художні видання: Н. Семенченко «Охота на правду», А. Мухарський «Майдан. Революція духу», Д. Павличко «Вірші з майдану», М. Матиос «Приватний щоденник», А. Кокотюха «Вогняна зима» та ін.
Саме в лютневі дні 2014, шість років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…», яка стала українським    народним реквіємом.
105-ти Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.
Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»

Коментарі