14 лютого - День усіх закоханих!

11 лютого – Міжнародний день жінок і дівчат у науці


Щороку 11 лютого світ відзначає Міжнародний день жінок у науці. З цієї нагоди наукова бібліотека презентує тематичну виставку «Жінки в науці». 20 грудня 2013 року Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято резолюцію «Наука, техніка і інновації з метою розвитку », в якій визнано рівний і повноцінний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки , техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівності в цій сфері.
Історія знає чимало жінок-науковців. Марія Склодовська-Кюрі, двічі лауреат Нобелівської премії – перша з хімії (1911р.), друга – з фізики (1903р.). На виставці представлена книга дочки Єви Кюрі «Марія Кюрі». У Франції ця біографічна книга дуже популярна і перевидавалася декілька разів.
Маргарет Тетчер – відома нам як колишній прем̕̕̕̕̕̕̕̕̕̕̕ єр-міністр Великобританії, і зовсім не відома як талановитий інженер-хімік, що закінчила хімічний факультет Оксфордського університету. Математик Софія Ковалевська та багато інших жінок-дослідниць із світовим ім’ям.
Інформація про них представлена в книгах та на шпальтах часописів, які представлені на виставці. В журналі «Світогляд» тема славетних жінок в науці України присутня в багатьох рубриках протягом не одного року.  Це жінки-фізики І. Б. Мізецька,     Н. А. Власенко, Н. М. Литовченко, Н. Б. Лук̕ янчикова, І. Б. Єрмолович. А також три молоді переможниці програми «Для жінок у науці»: Наталя Щербань- винахідник в області фізичної хімії, Олена Ванєєва – старший  науковий співробітник інститута математики НАН України, Марія Байляк -науковець в області біології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.
ТДАТУ також не виняток. В нашому університеті 15 жінок – докторів наук, професорів, які  присвятили себе науці у  різних областях знань.
Міжнародний день жінок і дівчат у науці – свято, яке спонукає до багатьох думок. І, на щастя, більшість з цих думок є позитивними, які вселяють надію в завтрашній день.
Щиро вітаємо усіх жінок Таврійського університету, які обрали для себе непростий, але неймовірно цікавий, захоплюючий та наповнений шлях, адже тільки реалізувавши всі свої задатки, зможемо по-справжньому відчути себе щасливими людьми.
Особливі вітання дослідницям-ювіляркам 2020 року! Ви зруйнували гендерні стереотипи  і гідно представляєте природничі, технічні, інженерні та економічні науки! В якості подарунка презентуємо віртуальну виставку «Дослідниці ТДАТУ : вони це здобули!»
Бажаємо усім жінкам-дослідницям ТДАТУ наснаги, витримки, сил, задоволення від роботи та багато нових наукових відкриттів і досягнень!


Коментарі