14 лютого - День усіх закоханих!


«Живе» землеробство

До Дня працівників сільського господарства, який щорічно відзначається в Україні у третю неділю листопада, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Живе» землеробство.
Представлені періодичні видання «Зерно», «Агроном», «Пропозиція», «Аграрний тиждень», «Agroexpert», підіймають такі питання, як «Органічний NO-TILL», «Сівба по стерні», «Сівозміни в землеробстві України», «Як отримати гарантований врожай зерна на півдні степу України», та інші.  На виставці представлені видання: міжвідомчий тематичний науковий збірник «Землеробство», С. П. Танчик «NO-TILL і не тільки. Сучасні системи землеробства», В. Гридчин «Роль биологизации земледелия в возрождении сельского хозяйства», «Какое удобрение лучше? СИДЕРАТЫ», «Раціональна система ведення землеробства», А. Подолінський «Біодинаміка- землеробство майбутнього», Т.В. Герасько «Еколого-біологічне (органічне) рослинництво», «Фермерське землеробство», І.Є. Овсінський «Нова система землеробства», В.Х. Ківер «Фертигація і гербігація в зрошувальному землеробстві України» та інші.
Ідея органічного виробництва (землеробства) полягає у повній відмові від застосування ГМО, антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив. Це призводить до підвищення природної біологічної активності у ґрунті, відновлення балансу поживних речовин, підсилюються відновлювальні властивості, нормалізується робота живих організмів, відбувається приріст гумусу, і як результат – збільшення урожайності сільськогосподарських культур.
Органічні продукти та їхнє виробництво – це практика чистого виготовлення здорових продуктів харчування. Органічне землеробство полягає у мінімальному обробітку ґрунту. Використання органічних технологій у землеробстві ведуть до підвищення природної біологічної активності у ґрунті та відновлення балансу натуральних поживних речовин. За умов ведення органічного господарства підсилюються відновлювальні властивості, нормалізується робота живих організмів, відбувається відновлення гумусу, і як результат – збільшення урожайності сільськогосподарських культур та підвищення якості зерна.
Необхідність покращення родючості сільськогосподарських земель через «розумне фермерство» поділяли і поділяють велика кількість фахівців сільського господарства.
Фермери в усьому світі дедалі переходять на раціональні технології органічного землеробства – «органічний NO-TILL», які базуються виключно на натуральних, природних засобах підтримки родючості землі. Така тенденція тільки розпочинається в Україні, але масштабніший перехід українського сільського господарства буде успішним лише за умов підтримки органічних агротехнологій на державному рівні. Адже родюча земля – це запорука збагачення української нації.
«Той фермер, який знекровлює землю і залишає її своїм дітям зовсім нікчемною, є жалюгідною істотою. Добрим фермером є той, хто перетворив свою землю у джерело свого добробуту і забезпечення освіти своїх дітей, хто залишає землю їм у спадок у кращому стані, ніж сам її отримав…»
                                                                                                                     Т. Рузвельт

З виставкою можна ознайомитись на першому поверсі наукової бібліотеки.

Коментарі