14 лютого - День усіх закоханих!


Відомі постаті. Симон Петлюра

До 140-річчя від дня народження видатного українського державного та громадського діяча, Голови Директорії Української Народної Республіки, Головного Отамана Армії УНР Симона Петлюри, наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Відомі постаті. Симон Петлюра». На виставці представлені видання: С. Литвин «Суд історії», В. А. Савченко «Симон Петлюра», В. Іванис «Симон Петлюра – президент України», В. Ф. Верстюк «Симон Петлюра : політичний портрет» та ін.
Виставка розповідає про образ головного отамана УНР у новій українській історії, що став символом боротьби за волю і незалежність України та про феномен Петлюри як політика й лідера нації, що виявився під час революції й підсилився в роки захоплення більшовиками України.
Народився Симон Петлюра у Полтаві 5 травня 1879 року. Освіту здобув у духовній семінарії Полтави. 1900 рік в біографії Петлюри позначений вступом в революційну українську партію. З тих пір почалася його активна партійна діяльність. Трохи пізніше виступив одним із засновників, а потім і лідерів соціал-демократичної робітничої партії. Коли ж у 1917 році була проголошена УНР, недовго пропрацював в уряді на посаді військового секретаря.
У 1918 році, після державного перевороту Скоропадського, Симон Петлюра став відомий, як найяскравіший представник опозиції режиму диктатури. Після відновлення УНР, управління було передано Винниченко. А в лютому 1919 року майже вся повнота влади перейшла до Петлюри. Він сформував армію, яка виступала проти захоплення України Червоною Армією.
Діяльність  Симона Петлюри  стала визначальною для українського руху опору.


Коментарі