14 лютого - День усіх закоханих!


Геніальний хімік  Дмитро Менделєєв

Наукова бібліотека, до 185-річчя з дня народження Д. І. Менделєєва та до Міжнародного року Періодичної системи Менделєєва, підготувала виставку-персоналію «Геніальний хімік  Дмитро Менделєєв». На виставці представлені видання: «100 великих ученых», «100 великих научных открытий», «100 великих имен», А. А. Макареня «Д. И. Менделеев и физико-химические науки», «50 гениев, которые изменили мир», В. А. Волков «Выдающиеся химики мира» та ін.
Дмитро Іванович Менделєєв (1834-1907) — великий учений-енциклопедист, хімік, фізик, технолог, геолог і навіть метеоролог. Працюючи над «Основами хімії», Д.І. Менделєєв у лютому 1869 року відкрив один з фундаментальних законів природи - Періодичний закон хімічних елементів. Періодична система являє собою унікальний інструмент, що дає вченим можливість передбачати появу та властивості елементів на Землі і у Всесвіті в цілому.
Наукова спадщина Менделєєва надзвичайно широка та багатогранна. Він залишив понад 500 друкованих наукових праць. Автор фундаментальних досліджень з хімії, хімічної технології, фізики, сільського господарства, економіки, освіти. Дмитро Іванович мав дивно чітке хімічне мислення і він завжди ясно уявляв кінцеву мету своєї творчої роботи: передбачення і користь.
Менделєєв був обраний членом багатьох академій наук, іноземних наукових товариств. На його честь названо елемент № 101 – менделевій. Академія наук СРСР заснувала (1962 р.) премію і Золоту медаль ім. Д.І. Менделєєва за кращі роботи з хімії та хімічної технології. Особливою шаною ім'я його користувалося в Англії, де йому були присуджені медалі Деві, Фарадея і Копілея та куди він був запрошений (1888) як «Фарадеєвський» лектор.
Геніальні відкриття великого вченого актуальні і в наш час.
Запрошуємо переглянути виставку, яка демонструється на навчально-науковому абонементі.

Коментарі