14 лютого - День усіх закоханих!

Степова перлина України


Край Запорізький – це сама історія. Тут насправді переймаєшся духом нестримного Дніпра, солодким повітрям козацької вольниці, повагою до стійкості вікових дубів-велетнів. Ця земля народжувала героїв, чиї подвиги оспівувалися у піснях та легендах.
Наукова бібліотека, до 80-річчя утворення Запорізької області підготувала ряд заходів: тематична бесіда «Степова перлина України», мультимедійна презентація «Козацька столиця України», яка представлена на сайті НБ. В бібліотеці виділена краєзнавча література, де представлені видання з історії краю, його розвитку, культура, туризм, екоміка, статистичні дані.
В читальному залі демонструються тематична виставка «Козацька бібліотека», де представлені видання з історії запорізького козацтва та краєзнавча виставка «Запорізька область: степова перлина України». На виставці представлена краєзнавча література, це зокрема книги: «Запорізька область: природа, історія, архітектура», «Запоріжжя. Новітня історія України», Г. П. Шарий «Северное Приазовье», С. Авдеенко «Пам’ять. Рассказы о знаменитых мелитопольцах», «Мій рідний край – Запоріжжя» та періодичні видання: «Світогляд», «Мелитопольский краеведческий журнал», «Хортиця» де висвітлюються питання – «Правда про Гуляй-Поле», «Дніпрові пороги: природно-людський феномен України» та ін.
У Запорізькій області, мабуть, як ніде в Україні, помітні традиції, які сягають корінням в багату історію краю. Протягом багатьох століть територія краю була своєрідним коридором, яким проходили різні народи, де схрещувалися різні культури. Кіммерійці, скіфи й сармати, готи і гуни, авари, хазари, половці, печеніги, слов’яни залишили після себе в Придніпровських степах різноманітні археологічні пам’ятки.
Природно-географічні та історичні умови у XV – XVI ст. сприяли тому, що південноукраїнські землі стали одним із центрів формування запорізького козацтва. Запорозька Січ стала першим на території України політичним формуванням з усіма ознаками республіки. Вона довго зберігала свою незалежність та займала визначне місце в міжнародних відносинах – європейські держави встановлювали з нею дипломатичні відносини та шукали військового союзу.
Запорізька область сьогодні – це не тільки самобутня історична перлина України, колиска першої у світі демократичної республіки, заснованої запорізькими козаками, але й один з головних центрів розвитку економічного, технологічного й інтелектуального потенціалу України.
Запорізька область – регіон невичерпаних можливостей за людським, економічним, науковим потенціалом. Це дає усі підстави бути впевненими, що наша область і на далі буде джерелом подальшої розбудови усіх сфер життя незалежної України.



Коментарі