14 лютого - День усіх закоханих!

Таємниці піднебесної


2019 рік оголошено Президентом роком Китаю в Україні. До цієї події наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Таємниці Піднебесної». На виставці експонуються книги, в яких розповідається про дивовижну країну Китай, її  економіку, політику, культуру: «Китай. История в лицах и событиях», «Китай. Поиски путей социального развития», «КНР: политика, экономика, идеология», «Китай после «культурной революции»», «Китайцы о себе», «Реформа хозяйственной системы в КНР» та інші. Також експонуються твори художньої літератури китайських письменників Лу-Синь, Лао-Ше, Бо Цзюй, У. Ченьень, Пу Сунлін та інших. Справжніми перлинами виставки є книги «Мистецтво Китаю», «Афоризми старого Китаю», збірки поезій «Цветет мэйхуа», «Китайская классическая поэзия», а також унікальна книга, яка видана в Китаї в 50-ті роки.
Україна і Китай відзначають 25 років встановлення дипломатичних відносин і виходять на новий, стратегічний рівень взаємодії, який передбачає реалізацію спільних проектів на загальну суму 7 мільярдів доларів.
Якщо звернутися до давніх історичних фактів, то можна відзначити, що вперше згадка про український народ була в спеціальному літописі Юань-Ши, в якому мова йде про те, що завдячуючи імператорові Хубілаї була створена спеціальна українська сотня. Виходить, що багато століть тому, а саме в XIII столітті гвардійцями китайського імператора були українці і не зважаючи на різницю в культурному плані, відносини між державами почалися досить давно.
Китай був і залишається стратегічним партнером і пріоритетом України. Розроблена Програма культурного співробітництва між Міністерством культури України та Міністерством культури Китайської Народної Республіки на 2018—2022 рр.; Угода між Міністерством освіти і науки України і Міністерством освіти Китайської Народної Республіки про співробітництво в галузі освіти.
Запрошуємо до перегляду тематичної виставки, яка експонується на першому поверсі наукової бібліотеки.


Коментарі