14 лютого - День усіх закоханих!

Наукова бібліотека на кураторських годинах



 Слово — найтонший дотик до серця: він може стати і ніжною запашною квіткою, і живою водою, що повертає віру в добро, і гострим ножем, і розжареним залізом, і брудом. Слово обертається найнесподіванішими вчинками навіть тоді, коли його немає, а є мовчання. Там, де потрібне гостре, пряме, чесне слово, іноді ми бачимо ганебне мовчання. Це найогидніший вчинок — зрада. Буває й навпаки: зрадою стає слово, яке повинно берегти таємницю. Мудре і добре слово дає радість, нерозумне і зле, необдумане і нетактовне — приносить біду. Словом можна вбити й оживити, поранити і вилікувати, посіяти тривогу й безнадію і одухотворити, розсіяти сумнів і засмутити, викликати посмішку і сльози, породити віру в людину і заронити невіру, надихнути на працю і скувати сили душі…
 В.О. Сухомлинський


У демократичному суспільстві, в якому взаємини між людьми ґрунтуються передусім на засадах гуманізму, повноцінна діяльність кожної особистості може бути ефективною лише тоді, коли вона спирається на свідомість і переконання. Робота усього коллективу, а особливо інституту кураторства ТДАТУ, безпосередньо спрямована на формування у молоді таких якостей як чіткість переконань, єдності слова і діла, громадської активності, які заступають користолюбство, хворобливе прагнення розваг, несформованість естетичних смаків.
Прислухаючись думки В.Сухомлинського основним засобом “боротьби” за розвиток особистості для колективу кафедри ЕТЕМ є слово педагога. За ініціативи куратора 22ЕЕ групи Постнікової Марини Вікторівни співробітник наукової бібліотеки ТДАТУ Касьянова Тетяна Олександрівна познайомила студентів підлеглих кафедрі груп з життям і творчістю Михайла Булгакова та провела бесіду-диспут на тему добра і зла за мотивами творів автора.
Тетяна Олександрівна цікаво та з захопленням розповідала про Михайла Булгакова – людину складної долі, чиє ім’я виділяється серед письменників, незаслужено забутих, «заборонених». Однак час, який, здавалось би, мав працювати проти Булгакова, прирікаючи його на забуття, навпаки, позначив бурхливий ріст його літературного визнання. Його творчість не в’яне з роками, а здобуває сучасного звучання. Його твори пройшли перевірку часом і продовжують цікавити, дивувати і радувати нові покоління.
П’єса Булгакова «Иван Васильевич», що була написана ним в 1936 році, залишилася не поміченою в літературі, проте стала основою улюбленого усіма фільму Гайдая «Иван Васильевич меняет профессию». Так екранізація виявилась більш відомою літературного оригіналу.

Булгаков підіймає в своїх творах вічні питання, що хвилюють людство протягом віків: кохання і дружба, зрадництво і вірність обов’язку, цінність сімейного затишку і душевного тепла.
Більш детально Тетяна Олександрівна розповіла про геніальний твір письменника, над яким він працював 12 років, який став його «лебединою піснею» і був опублікований лише через 26 років після смерті письменника. Це роман «Мастер и Маргарита», основою якого стала проблема добра і зла. Письменник підкреслює, що добро і зло існують на землі поза часом і багатьма віками людство живе за їх законами. Проте пристати на той чи інший бік все ж таки вирішує людина. Саме цей посил письменника через роки і спонукав студентів-енергетиків 22ЕЕ та 11СЕЕ (куратор Попрядухін В.С.) груп прийняти участь у диспуті. Тематика диспуту привела студентів до глибоких роздумів, пошуку власних вирішень обговорюваної проблеми. Важливо, що під час диспуту молодь уважно вислуховувала винесені на обговорення думки, відстоювала свою позицію, переконуючись у правильності чи помилковості поглядів як своїх, так і опонентів. Усе це сприяло розкриттю та розвитку їх ерудиції, культури, мислення, уміння аналізувати, узагальнювати, робити висновки, логічно висловлюватись.
Диспут відбувся у доброзичливій і невимушеній атмосфері, а студенти вийшли з аудиторії з бажанням та силами зробити наше життя кращим!
Студент 22 ЕЕ групи Клименко Микола
Куратор 22 ЕЕ групи Постнікова М.В.
ЛЮБОВ ДО КНИГИ
26.09.2018 року група 31 КН факультету ІКТ ТДАТУ була запрошена у читальний чал бібліотеки ТДАТУ на тематичний захід.
Тема заходу – „Навчись легко вчитись””.
Доповідач – працівник бібліотеки Петрова Л.О.
Вона докладно торкнулась під час доповіді таких тем як: навчання скоро читанню, засобам повного засвоєння інформації, питанням як розширити своє коло читання, а також поділилась і розповіла про існуючі та цікаві колекції книжок у бібліотеці ТДАТУ. Особливу зацікавленість студентів визвала книга 1786 року (сама стара у бібліотеці за виданням). Це дуже рідка російськомовна (старокирілицька абетка) енциклопедія рослин. Вона надрукована на особливому паперово-тканинному матеріалі, який до сьогодні (пройшло вже 232 року після видання) зберіг свій колір та текстуру.
Присутнім студентам доповідь дуже сподобалась. Після її закінчення були багаточисельні питання, та відповіді на них.
Сподіваємось, що студентів і інших груп ТДАТУ також будуть приймати участь у таких тематичних заходах. Тому що вони розвивають кругозір, мислення та пам’ять, а також підвищують зацікавленість студентів до читання літератури.

Дякуємо за проведену роботу працівників бібліотеки.


Коментарі