14 лютого - День усіх закоханих!


Незабутня Квітка (до 65-річчя Квітки Цісек)

В науковій бібліотеці 11 квітня пройшла  музична година «Незабутня Квітка»присвячена 65-річчю відомої американської співачки українського походження Квітки Цісек. До заходу підготовлена фотовиставка «Незабутня Квітка».

Студенти та гості заходу мали можливість дізнатися про творчість Квітки Цісик, її життя, талановиту родину, перипетії музичної кар’єри, а також  насолодитися її дивовижним співом. Звучали пісні з україномовних альбомів співачки «Пісні України» та «Два кольори», вірші у виконанні студентки ФЕБ Аліме Аметка. Гарну українську пісну «Ой заграли музики» заспівала солістка вокально-хорового колективу «Music Land» Васютинська Єлизавета (музичний керівник ЦКІД Анжеліка Щиголева).

Квітка Цісик… До недавнього часу ім’я цієї американської співачки українського походження було майже невідоме в Україні. Вона народилась в родині післявоєнних емігрантів із Західної України і все життя прожила в Америці. Але батьки Квітки навчили дівчинку не тільки грати на скрипці і співати – вони передали їй свою любов до України, до української культури, мови, пісень.
Сьогодні, завдяки Інтернету, кожний може почути її неповторний неземний голос; здається, він лунає з піднебесся… І з цієї миті Квітка Цісик увійде у ваше життя назавжди…
Її голос звучав у оперних та естрадних залах, рекламних роликах, але найширше визнання вона отримала як виконавиця українських народних пісень.
Квітка померла 29 березня 1998 року в Нью-Йорку, не доживши кількох днів до свого 45-річчя. У ті дні слова подяки та суму пролунали від багатьох українських об’єднань, організацій з Канади та США:
«Ти відродила в нас справжню любов до нашої української пісні.
Ти принесла нам радість, сум, спогади про наше дитинство та свою любов до України.
Ти торкнулася серця та душі українців у всьому світі…»
Голос співачки притягував і продовжує притягувати до себе, подібно до того як потужне гравітаційне поле великої зірки утримує біля себе менші планети… Її голос послухало понад 22 мільярди мешканців нашої планети! Як це підрахували? Склали час ефірів, де звучав голос співачки, і помножили на приблизне число слухачів, так і вийшли на цифру, понад 22 мільярди.
Ми пишаємось тим, що ця чудова співачка має українське коріння.


Коментарі