14 лютого - День усіх закоханих!

НЕЗВИЧНІ ОЛІЙНІ (НІШЕВІ МАСЛІЧНІ КУЛЬТУРИ)

«Незвичні олійні» – таку назву має тематична виставка, яку підготувала наукова бібліотека. На виставці представлено навчальні, довідкові та періодичні видання, в яких висвітлюються питання щодо популярних в наш час нішевих маслічних культур. В періодичних виданнях «Пропозиція», «Агроном», «Зерно і хліб», «Овощеводство», «Економіка АПК» досконало висвітлюються питання вирощування, технології та переробки нішевих культур.
         Інститут олійних культур НААН України предоставив науковій бібліотеці ТДАТУ видання з питань вирощування льону, рижого сафлору та кунжуту, які теж представлені на виставці.
         Найпопулярнішими нішевими культурами найближчих років будуть сорго, нут, сочевиця, квасоля, льон. Площі під такими бобовими, як нут, сочевиця та квасоля, зростуть у 2-3 рази до 2020 року.
         Бобові культури, відомі високим вмістом протеїнів, здатні стати повноцінною заміною тваринного білка. Тому такі культури, як горох, нут, соя, квасоля і сочевиця, займають значне місце в харчовому раціоні країн, що розвиваються. Наприклад, соя, яка ще кілька років тому вважалася в Україні нішевою культурою, наразі знаходиться на другому місці серед олійних культур за обсягами виробництва та експорту.
         Південна альтернатива соняхам – це сафлор красильний, також на півдні України почали вирощувати кунжут, а з насіння озимого ріпаку одержують найдешевшу олію, яку використовують в багатьох галузях народного господарства.


Запрошуємо переглянути виставку, яка демонструється на першому поверсі наукової бібліотеки!

Коментарі