14 лютого - День усіх закоханих!

ЛІТЕРАТУРНІ ПРЕМІЇ СВІТУ

Грудень – час нагородження лауреатів Нобелівської премії у галузі літератури. До цієї події наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Літературні премії світу», яка демонструється на першому поверсі.
 
         Найпрестижнішою міжнародною літературною премією у світі вважається Нобелівська премія, яка створена за заповітом Альфреда Нобеля 1895 року і вручається з 1901 року. На виставці представлені твори лауреатів різних років: Світлани Алексієвич, Доріс Лессінг, Джозефа Кутзеє, Іосифа Бродського, Бориса Пастернака, Олександра Солженіцина та інших.

         У кожній країні існують свої національні премії, багато з яких набули міжнародного значення. Премія братів Гонкурів у Франції присуджується за досягнення в жанрі роману (лауреати – Моріс Дрюон, Філіпп Еріа, Ельза Тріоле та інші). У Великобританії найпрестижнішою вважається Букерівська премія. Свого часу лауреатами стали Салман Рушді, Айріс Мердок, Уільям Голдінг. У США найбільш популярною є Пулітцерівська премія, лауреатами якої у різні роки ставали Ернест Хемінгуей, Гарпер Лі, Маргарет Мітчелл. Для українського читача дуже цікаві книги лауреатів премії «Коронація слова»: Ірен Роздобудько, Наталки Доляк, Люко Дашвар.

         Запрошуємо до перегляду тематичної виставки!

Коментарі