14 лютого - День усіх закоханих!

СПАДЩИНА ТИСЯЧОЛІТЬ

 «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу –
це його мова, ота жива схованка людського духу,
його багата скарбниця, в яку народ складає
 і своє давнє життя, і свої сподіванки,
розум, досвід, почування.»
Панас Мирний
До Дня української писемності та мови, який щорічно відзначається 9 листопада наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Спадщина тисячоліть». На виставці представлені книги, які вважаються пам’ятниками стародавньої української літератури: «Повість минулих літ», «Слово о полку Игореве», «История в жизнеописаниях» та інші. Виставка демонструється на першому поверсі наукової бібліотеки.

Свято «День української писемності та мови» було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Коментарі