14 лютого - День усіх закоханих!

НАСТАНЕ ДЕНЬ – ЗАКІНЧИТЬСЯ ВІЙНА

         До відзначення днів пам’яті та примирення 8 та 9 травня наукова бібліотека підготувала тематичну виставку-перегляд «Настане день – закінчиться війна». На виставці представлені документальні та художні матеріали про німецько-радянську війну 1941-1945 рр.
Особлива сторінка виставки – це матеріали про визволення м. Мелітополь від німецьких загарбників, де представленні книги «Освобождение Мелитополя», «На мелитопольских рубежах», А. Н. Алексеев «Мелитополь военных лет», «Боевой привет с фронта» та ін.

В цей травневий час весняного буйноцвіття знову приходить до нас чергова річниця Перемоги. Але для нас це не тільки свято. Разом з усім світом ми згадуємо усіх, хто постраждав у тій війні, усіх, чиї долі були зламані та знищені, усіх, хто поклав свої життя за наше майбутнє. Згадаймо, що за чотири роки війни Україна заплатила за свою свободу, за право жити на рідній землі більше ніж десятьма мільйонами життів своїх синів і дочок. Це надзвичайно висока плата, щоб жити вільно на Батьківщині. У цей одночасно сумний і радісний день ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану Дітям війни, які на своїх плечах винесли тягар у повоєнні роки та підняли країну з руїн.
Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (до 45 тис. осіб), Польщі (до 120 тис.), СРСР (понад 6 млн), США (до 80 тис.) і Франції (до 5 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб. Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас авіації Іван Кожедуб – тричі.

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Пам’ятаємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

Але на жаль боротьба українського народу продовжується. І ціна нашої свободи – це нова війна. Так нехай же ваш внесок, шановні ветерани, стане нам прикладом мужності, сміливості та великої відданості своїй рідній землі, заради майбутнього, заради свободи, незалежності, миру та спокою у власному домі.

Коментарі