14 лютого - День усіх закоханих!

ТИЖДЕНЬ ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ ДО ЗНАНЬ В ТДАТУ

Наукова бібліотека ТДАТУ приєднується  до Тижня Відкритого доступу до знань, який світова спільнота відзначає в останній тиждень жовтня. Тема цього року – “Відкритість у дії” (Open in Action).
В епоху Інтернет, процеси наукової комунікації зазнають радикальних змін: будь-який учений може оперативно оприлюднити у мережі результати свого дослідження та зробити їх доступними без будь-якої оплати для будь-кого, в будь-який час та будь-де. Цей рух отримав назву Відкритий Доступ.
Сьогодні наукова бібліотека є активним учасником Руху Відкритого доступу. Серед проектів та ініціатив, які підтримуються університетом – організація Інституційного репозитарію та створення профілів науковців ТДАТУ в Google Scholar.
Електронний архів ТДАТУ (ElarTSATU) започаткований у 2015 році, сьогодні налічує 14 колекцій, об’єднаних у 37 спільнот університету. Свої роботи в Репозитарії розмістили 294 викладача. Кількість праць, до яких надає доступ архів – понад 1000 повнотекстових документів.  У 2016 році електронному архіву було присвоєно Міжнародний стандартний серійний номер (ISSN),  що підтвердило його статус, як електронного періодичного видання.
Заохочуємо викладачів університету брати участь у відзначенні Тижня Відкритого Доступу індивідуально. Кожен може стати частиною Руху за Відкритий доступ, виконавши один або кілька із запропонованих кроків:
  • розмістити свої дослідження в Інституційному Репозитарії ТДАТУ ElarTSATU;
  • створити власний профіль у Google Scholar та ідентифікатор науковця ORCID;
  • подати статтю до журналу, що підтримує політику відкритого доступу;
  • поділитися із колегами переліком журналів відкритого доступу з Вашої дисципліни та ін.

Запрошуємо науковців та викладачів ТДАТУ звертатися безпосередньо до відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки (каб.21 НБ, тел.44-03-31), співробітники якого нададуть консультації та необхідний супровід для підтримки Ваших ініціатив.

Коментарі