14 лютого - День усіх закоханих!

Вишивана моя Україна


«Бережи українське – носи вишиванку!»
 Ліна Костенко
Щороку у третій четвер травня Україна святкує День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.

В рамках цьогорічного Дня вишиванок наукова бібліотека підготувала виставку-інсталяцію «Вишивана моя Україна», яка демонструється у холі ЦКІД. На виставці представлено старовинний одяг, рушники, вишиванки та літературу за темою виставки. Відвідавши виставку-інсталяцію ви дізнаєтесь про історію свята, традиції святкування, дізнаєтесь що символізує вишита сорочка, традиції вишивки української сорочки.

У  невичерпній  спадщині  духовної  культури  українського  народу  є особлива, винятково важлива її частина – вишивка. Українська вишита сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, — бути оберегом, а вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код.

Історія української вишиванки – це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, як бідували, коли Україну захоплювали чи намагалися зруйнувати, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства (заборона одягати вишиванки, виключення з університету, ув’язнення, позбавлення майбутнього…).

Вишиті  сорочки  та  вишиванки  будуть  оберігати  нас,  наділяти  силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років тому.

Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка – це генетичний код та дрес-код української нації.



Коментарі