14 лютого - День усіх закоханих!

19 травня – всесвітній день вишиванки.

Цікаві факти про вишиванку!

Вишиванка завжди була нашим національним українським символом, нашою гордістю та оберегом, автентичною ознакою. І сьогодні навіть голлівудські зірки одягли на себе частинку України. Серед найновіших та наймодніших трендів – синьо-жовті кольори, квітчані віночки і, звичайно, справжні українські вишиванки! Актори та музиканти одягають вишиванки на свої концерти, виступи. Відомі дизайнери використовують українські орнаменти у своїх колекціях. І це виглядає круто! Адже вишиванка – це не просто одежина, це справжній оберіг. Пропонуємо вам кілька найцікавіших фактів про цей витвір мистецтва, які ви, можливо, не знали:



1. Перші вишивки мали релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Ось чому оздоблення вишиваними візерунками робили на рукавах, комірах, подолі сорочки, тобто всюди, де поруч тіло було відкритим. Існували особливі оригінальні вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій. Обов’язково усім діткам при народженні дарували вишиту сорочечку, аби та оберігала їх від злих духів.


2. Вишиванка – це один з найдавніших українських атрибутів. В спогадах Геродота згадується, що вишивкою був оздоблений одяг скіфів, які проживали на території України. На Черкащині було знайдено зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась VI ст. нашої ери. Такі ж вишиті сорочки траплялися і в історії трипільців.
3. Особливе значення чоловічої вишиванки – це символ кохання. Одна легенда каже, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Іншим до такого сакрального ритуалу було зась. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.


4. Вишивали завжди лише жінки, чому і несла та вишивка сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє казання наших предків говорило: “Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був”. Саме тому дівчата до весілля мали обов’язково вишити своєму нареченому вишиванку.


5. Одним з найбільших поціновувачів української вишиванки був Іван Франко, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом, носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.


6. Найоригінальнішою вишивкою вважають борщівську. Її особливість полягає в тому, що вона переважно розшита чорними нитками. З давніх переказів дізнаємося, що в ті часи, коли турки і татари, захоплюючи українські землі, знищили майже всіх місцевих чоловіків, тому жінки впродовж кількох поколінь вдягали саме такі сорочки, похмурі, траурні, з чорним орнаментом. У боршівському храмі знаходиться унікальна ікона, на якій зображена свята Марія, яка зображена саме у такій вишиванці.


7. Андрій Шевченко став першим ведучим на українському телебаченні, який з’явився у прямому ефірі у вишиванці. Саме у вишиванці Андрій відкрив телемарафон “Ніч виборів” на “5 каналі”. Згодом таку ініціативу підтримали й інші ведучі, а за ними і і актори, митці, артисти. Так урочисті події стали яскравішими та патріотичнішими.


8. Кожен регіон України має свій особливий дизайн вишивки, який відрізняється один від одного технікою та орнаментом. Для прикладу, вишивка на гуцульських сорочках розшивалася геометричними фігурами та рослинними візерунками. А ось на Слобожанщині переважала вишивка білими кольораме зазвичай саме геометричних орнаментів. І, якщо на західній Україні вишиванки зазвичай були виконані різними кольорами, то у деяких східних областях переважали всього кілька барв.

9. Орнаменти, якими прикрашають вишиванки стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки! Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автомобілісти прикрашають свій транспорт спеціальними наклейками з орнаментом вишивки. До того ж, популярністю вони користуються по всій Україні! Замовлення на автовишиванки надходять і з інших країн: Німеччини, Австралії, Нової Зеландії!



Українські вишиванки мають значну перевагу у світовій індустрії моди, адже саме руками української жінки народився цей вид мистецтва. Саме нашим дівчатам вишивка відкрила всі свої таємниці, секрети та магію візерунків. Саме українським красуням сорочки-вишиванки завжди до лиця!

Коментарі