14 лютого - День усіх закоханих!

26 квітня в Україні День пам'яті Чорнобильської трагедії: минуло 30 років

 26 квітня 1986 року о 01.23 сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС.


Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря, становила 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні сталася аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і гасіння пожежі, що тривала близько 10 днів, загинула 31 особа і понад 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою, в Україні померло щонайменше 15 тисяч осіб, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.
Жахлива аварія призвела до радіоактивного опромінення величезної кількості людей, до забруднення води й довкілля. На території України утворилася так звана 30-кілометрова "зона відчуження", з якої терміново були відселені жителі задля порятунку їхніх життів.
У "зону відчуження" прибували фахівці, яких відряджали на проведення робіт на аварійному блоці і навколо нього, а також військові частини. Пізніше цих людей стали називати "ліквідаторами". Вони працювали в небезпечній зоні позмінно: ті, хто набрав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їхнє місце приїжджали інші – їх було приблизно 240 тисяч осіб. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки - приблизно 600 тисяч осіб.


Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991-му та в 1996 роках призвели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000 році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.
26 квітня є днем пам'яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, науковців, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам'яті українського народу.



Зазначимо, що недавня аварія після 9-бального землетрусу і цунамі в Японії на АЕС "Фукусіма-1" 11 березня 2011 року стала другою найбільшою після Чорнобильської.

Коментарі