14 лютого - День усіх закоханих!

Ікона фемінізму Вірджинія Вулф


 «Все ж я єдина жінка в Англії, яка може писати те, що хоче»

Вірджинія Вульф

Вірджинія Вулф — всесвітньо відома письменниця, літературний критик і завзята феміністка — вважається культовою фігурою в історії модерністської літератури та натхненницею руху за права жінок. Проте небагата подіями біографія авторки відомих романів насправді є трагічним нашаруванням психологічних травм, нервових зривів, депресій і спроб суїциду. Все її життя було постійним змаганням із хворобою, у якому вона нагадувала плавчиню, що мала лічені хвилини спокою перед тим, як нова хвиля вже вкотре накриє її з головою.

Народилася Вірджинія Аделіна Стівен 25 січня 1882 року в Лондоні в інтелігентній родині. У будинку Стівенів часто бували відомі письменники і художники, відбувалися високоінтелектуальні бесіди та обговорювалися мистецькі події. У 1912 році Вірджинія вийшла заміж за історика і економіста Леонарда Вулфа. Свій перший роман «Подорож зовні» Вірджинія Вулф опублікувала в 1915 році. Через два роки подружжя Вулф заснували видавництво «Хогарт прес», яке незабаром стало процвітаючим підприємством. Тут письменниця видала всі свої твори, серед яких романи «Ніч і день» (1919), «Кімната Джейкоба» (1922), «Місіс Деллоуей» (1925), «На маяк» (1927), «Орландо» (1928), «Хвилі» (1931), «Роки» (1937), «Між діями» (1941); дві біографії — «Флаш» (1933), дві збірки оповідань — «Понеділок і вівторок» і «Будинок з привидами» та багато іншого. У романах Вірджинії Вулф головним є зображення психічних станів, а не конкретних подій. Читач занурюється в думки то одного, то іншого героя, ці внутрішні монологи часто виявляють різні точки зору на одну і ту ж саму подію

Вірджинія Вулф робила кілька спроб накласти на себе руки і покінчила життя самогубством 28 березня 1941 року.  Письменниця залишила чоловікові прощального листа, у якому написала, що знову божеволіє, чує голоси, які заважають їй писати і читати, і подякувала за щасливі роки життя разом.

Книги письменниці перекладені десятками мов та екранізовані, а сама особистість місіс Вулф надихає авторів на створення п’єс, романів і фільмів.

Що подивитися про Вірджинію Вульф: 🎬 🎥

- фільм «Години» (2002) (у ролі Вірджинії Вулф — ¬Ніколь Кідман).
Про життя Вірджинії Вулф видали книжку «Години», яку згодом було екранізовано. Автора книжки  Майкла Каннінгема нагородили Пулітцерівською премією. Фільм отримав «Золотий глобус» як найкраща драматична стрічка. Ніколь Кідман, виконавиці ролі Вірджинії Вулф, вручили премію «Оскар» та «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль.

- «Життя в квадратах» (2015) (у ролі Вірджинії Вулф — Лідія Леонард і Кетрін МакКормак).
Міні-серіал оповідає історію непростих стосунків сестер Стівен — Вірджинії та Ванесси — упродовж 40 років.

- «Віта і Вірджинія» (2018) (у ролі Вірджинії Вулф — Елізабет Дебікі).
Екранізація однойменної теат¬ральної п’єси Ейлін Аткінс. Фільм розповідає про дружні та романтичні стосунки двох відомих британських письменниць Віти Секвілл-Вест та Вірджинії Вулф.

З творчістю Вірджинії Вулф ви можете ознайомитись, відвідавши художній абонемент наукової бібліотеки. 📖 📖 📖

Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу



Коментарі