14 лютого - День усіх закоханих!

Майстер поліцейського детективу (до ювілею Джеймса Хедлі Чейза)


Напевно, багатьом з тих, хто цікавився коли-небудь детективною літературою, відоме ім'я знаменитого майстра цього жанру Джеймса Хедлі Чейза.📚

👮Однак, як не дивно, це ім'я вигадане і було псевдонімом людини, якого звали Рене Брабазон Раймонд. Автор безлічі романів про гангстерів, поліцейських, детективів та інших крутих американських хлопців не жив в США, він народився 24 грудня 1906 року в Лондоні, в сім'ї відставного офіцера. Ретельно вивчивши американський сленг по словниках, життя — по довідниках, Чейз фактично скопіював схему американського детективу, іноді не нехтуючи навіть плагіатом. За це він одного разу був притягнутий до суду відомим американським письменником-реалістом Реймондом Чандлером і був визнаний винним.

👮Біографічних відомостей про письменника дуже обмаль, так, як письменник не полюбляв спілкуватися з критиками, журналістами, біографами. Вже юного Джеймса Хедлі потягнуло до літератури, проявилася нестримна любов до цікавих книг. Він навчався в королівській школі в Рочестері і вже тоді виявляв прагнення до незалежності, самостійності і у вчинках, і у намірах; до цього його підштовхувало читання цікавих пригодницьких книг.

👮Після закінчення навчання Чейз змінив декілька місць роботи. Його перший роман «Ніяких орхідей для міс Блендиш» вийшов у світ у 1939 році. У той час Джеймс працював продавцем у книжковому магазині. Цей твір відразу став бестселером. І у віці 33-х років (після написання першого роману) Джеймс визначив свою майбутню кар'єру.

👮За своє життя Чейз написав більше 100 романів. Сюжети гучних бестселерів «Ця не моя Справа», «Я сміятимуся останнім», «Яблучне бренді», «Змусьте танцювати мерця», «Єва» та інші були узяті з різних довідників, карт, енциклопедій і з творів американських авторів. Незважаючи на таку кількість виданих книг, кожен роман Чейза ретельно продуманий і написаний прекрасною, добротною мовою, усі сюжети дуже динамічні і заворожуючі.

👮«Майстер поліцейського детективу», як називали Джеймса, успішно пробував себе і в якості сценариста. Його фільми такі ж гарні і захоплюючі, як і романи. Найбільш популярні і відомі  його фільми: «Прекрасним літнім ранком», «Поворот дверної ручки», «Остання сторінка», «Жебрак і красуня». Латиські кінематографісти створили за його повістю телефільм «Міраж» (1983). На Київській кіностудії ім. О. П. Довженка за романами Чейза знято кінокартини «Бухта смерті» (1991), «Викрадення» (1992), в Росії — «Казино», «Він своє отримає» (1992).

👮Чейз не любив втручання в його особисте життя, тому вів дуже непомітний і потайний спосіб життя. Моменти його біографії досить мізерні і маловивчені. Відомо, що він дуже любив подорожувати, працював деякий час редактором журналу Королівських ВПС. Майже усе життя Чейз прожив в Швейцарії. Там він і помер 6 лютого 1985 року.

На абонементі художньої літератури наукової бібліотеки знаходиться чимало творів майстера детективного жанру. Встигніть до нас завітати, щоб взяти книгу для літературного різдвяного відпочинку. Ви обов'язково знайдете серед них саме «свою» книгу! Що може бути більш приємним ніж крісло, ковдра, чашка кави та книга? 🎄🎅🍵📚

Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу



Коментарі