14 лютого - День усіх закоханих!

10 грудня – 120 років Нобелівській премії

 

«Отримуй освіту у найкращіх учітелів, винайди щось своє, одружуйся тільки по любові, не роби своїх нащадків ще багатшими, не май шкідливих звичок, не витрачай гроші даремно, захищай свої винаходи».


Секрети успіху Альфреда Нобеля

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Її заснували згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля, видатного хіміка, інженера та винахідника. Він мав 355 винаходів, серед яких найвідоміший – винахід динаміту.

Нобель не хотів залишитися в пам’яті людства як «торговець смертю» і склав за рік до своєї смерті (10 грудня 1895 р.) заповіт, за яким було засновано Нобелівську премію в галузі фізики, хімії, фізіології і медицини та літератури, а також премію Миру. Премію з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля було засновано значно пізніше. Вона почала присуджуватися з 1969 р. за ініціативою Банка Швеції.

Статистика нагородження. З 1901 року по 2020 рік премію отримали 962 лауреати, з них 108 вчених взяли нагороду тричі. Лише 57 жінок удостоїлися цієї нагороди.

З початком жовтня кожного року починається Нобелівський тиждень, протягом якого обираються лауреати Нобелівської премії, яка ось уже 120 років є найпрестижнішим визнанням заслуг перед людством і стала символом єднання світу.

Щорічно восени Нобелівську премію, (близько мільйона доларів США) отримують найдостойніші в 6-ти номінаціях. І вже більш ніж століття, 21 жовтня, саме до дня його народження, на прес-конференції оголошуються і публікуються в пресі результати таємного голосування в Нобелівських установах. Це Шведська королівська академія наук в галузі фізики та хімії, в галузі фізіології та медицини – Королівський Каролінський інститут в Стокгольмі, з літератури – Шведська академія в Стокгольмі. Премію Миру присуджує комітет з п’яти чоловік, яких обирає Норвезький стортінг.

Урочиста нагорода номінантів на Нобелівську премію відбувається 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля, яку вручає король Швеції. Нагороду Миру вручає керівник Нобелівського комітету в присутності короля або королеви Норвегії. Разом з грошовою премією, розмір якої змінюється в залежності від доходу, отриманого з Нобелівського фонду, лауреат нагороджується золотою медаллю, дипломом та чеком. На лицьовій стороні зображено профіль Нобеля з датами життя, а на зворотній – напис латиною «Сприяє ушляхетненню життя відкриттями в галузі мистецтв» (з VI пісні «Енеіди» Вергілія). Автором медалі є шведський скульптор і гравер Ерік Ліндберг.

Лауреат повинен виступити з так званою «Нобелівською меморіальною лекцією», яка публікується потім Нобелівським фондом в окремому томі. Вручення нагород відбувається під звуки фанфар. Після закінчення церемонії всі йдуть у міську ратушу Стокгольма, де відбувається урочистий банкет. Лауреати виголошують короткі промови. Один з обов’язкових тостів супроводжується мовчанням – в пам’ять про Альфреда Нобеля. Наступного дня лауреати одержують грошову частину нагороди в Нобелівському фонді.

Формально Україна не має своїх лауреатів. Але Нобелівський комітет не обділив увагою вихідців з нашої землі. Це вчені та письменники, які народилися, навчалися, розпочинали діяльність або тривалий час жили й творили в Україні, проте здобули Нобелівську премію як громадяни інших країн.

На українській землі народилися сім нобеліантів: Ілля Мечников, Земран Абрахам Ваксман, Саймон Кузнець, Роальд Гофман, Георгій Шарпак, Шмуель Йосиф Агнон, Світлана Алесієвич. Українська земля народжувала геніїв, виколисувала їх, навчала й відпускала, та на жаль, «витискала» у чужі краї. В умовах бездержавності світлі голови нерідко змушені були залишати свою землю й шукати кращої долі, розширювати наукові та літературні горизонти в інших куточках планети.

Декількох українців та вихідців з України було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але з різних причин нагороду вони не одержали. Серед них: Павло Тичина, Іван Драч, Ліна Костенко, Микола Бажан, Василь Стус, Олесь Гончар, Борис Олійник – письменники і поети; Віктор Ющенко, Мустафа Джемілєв.

Сподіваємося, що незабаром світ дізнається про лауреатів Нобелівської премії з незалежної України!

У фондах наукової бібліотеки велика колекція книжок лауреатів Нобелівської преміїї. Найбільша з них це письменники, творчість яких завжди викликає підвищенний попит.

На офіційному YouTube каналі наукової бібліотеки представлена відео-презентація «Премія геніїв», де розповідається про історію зародження традиції вручення Нобелівських премій, правила відбору кандидатів, про Нобелівських лауреатів, вихідців з України, а також представлені Нобелівські лауреати 2021 року.

Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу



Коментарі