14 лютого - День усіх закоханих!

Масові штучні голоди. Пам’ятаємо, вшановуємо

«Від України вимагали «хлєба». «Україна, хлєба! Давай хлєб!». «Хлєба, хлєба і хлєба!». Україна дала вам «хлєба». Україна корчиться з голоду колгоспів, обливається потом, риє свій чорнозем і видирає з землі «хлєб». Отак давалася українцям колективізація».

Улас Самчук, роман «Марія»

📌У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів, які відбулись в Україні у XX столітті:голодомор-геноцид українців 1932-1933 рр.; масовий штучний голод 1921-1923 рр.; масовий штучний голодв Українській РСР – 1946-1947 рр.

27 листопада традиційно о 16 годині ми запалимо свічки у вікнах своїх будинків або біля меморіалів пам’яті жертв Голодомору-геноциду по всій Україні та за кордоном. Це всеохоплююча акція «Запали свічку пам’яті», яку у 2003 році ініціював дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Головним інструментом здійснення масового штучного голоду в Україні тапричиною голодоморів, на думку більшості істориків,стала примусова і репресивна для селян політика хлібозаготівлі, яку проводила комуністична влада. Голодомор спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української РСР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці.Метою було придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Саме слово «Голодомор» вперше з’явилося в друкованих працях українських емігрантів у Канаді та США у 1978 році. У СРСР на той час історикам дозволяли лише говорити про «труднощі з продовольством», але не про голод.

Слово «Голодомор» вперше прозвучало 25 грудня 1987 року. Тоді перший секретар ЦК КПРС Володимир Шербицький, виступаючи на урочистостях з нагоди 70-ліття УРСР, визнав факт голоду 1932-33 рр.

Коли про цю тему почали дискутувати дедалі відвертіше, у 1990 році ЦК Компартії України дозволив публікацію книжки «Голод 1932-1933 рр. в Україні: очима істориків, мовою документів». Справжній тираж видання був усього 2,5 тис. примірників і воно стало бібліотечним раритетом.

У 2006 році, за часів президента Ющенка, СБУ розсекретила понад 5 тисяч сторінок державних архівів про Голодомор.Згодом у Києві звели великий музей Голодомору та меморіальний комплекс.

У 2008 році, до 75-х роковин Голодомору, під керівництвом Українського інституту національної пам’яті була створена Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр., що складається з 18 регіональних томів та одного зведеного.

Наукова бібліотека ТДАТУ має у своїх фондах історичні, документальні, публіцистичні та художні твори про Голодомори.

Роман «Марія: хроніка одного життя» Уласа Самчука – перший художній твір про події Голодомору, написаний ще у 1933 році, але його книга була заборонена і вийшла в Україні лише у 1991 році.

Першим професійним літературним твором про голод був «Жовтий князь» Василя Барки, який вийшов у діаспорі в 1962 році в західнонімецькому Мюнхені.Про повість у радянській Україні дізналися наприкінці 1980-х.

Про ті події написано багато наукових праць, книг, статей, знято фільмів. А втім, як і раніше, ця тема залишає багато таємниць, і запитань, інколи більше, ніж відповідей. У науковій бібліотеці є достатньо книг, які можуть допомогти розширити знання про голодомор, його жертв і тих, кому вдалося вижити.

📢Закликаємо вас, шановні педагоги, науковці, студенти, у цей день об’єднатися у слові і молитві за Україну і поставити у кожному вікні свічку віри і надії. Це знак нашої пошани і пам’яті.

                                                                                                                                Наталя Ломейко,

                                                                                                                           провідний бібліотекар




Коментарі