14 лютого - День усіх закоханих!

До ювілею Достоєвського

11 листопада виповнюється 200 років від дня народження російського письменника номер один у світі Федора Достоєвського.2021 рік оголошений ЮНЕСКО роком Достоєвського. Це ще одне підтвердження визнання того, що творчий спадок письменника є культурним надбанням усього людства. До цієї ювілейної дати наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Філософія Достоєвського»

На виставці представлено широке коло літературознавчих матеріалів, які висвітлюють життєвий та творчий шлях письменника: спогади сучасників, листи, збірники лекцій, монографії, тощо, а також багатющий літературний спадок Достоєвського для людства: повне зібрання творів у 28-ми томах, відомі у всьому світі романи «Брати Карамазови», «Ідіот», «Злочин і кара», «Підліток», «Бідні люди», повісті, оповідання.

Достоєвський – один з найпотужніших письменників і мислителів світового масштабу за глибиною питань, які він намагався порушити й знайти на них відповіді в своїх творах. Фундаментальна проблематика людського життя, пов’язана з моральними проблемами, яких торкався у своїй творчості письменник-гуманіст, з XIX століття не змінилася. Таємниця першопричини зла, яке існує в світі й у людській природі, його «виправдання» протягом усієї історії людства, завжди хвилювала й переймала релігійну, мистецьку, філософську свідомість.

Батько письменника народився у селі Війтівці, що неподалік Липовця на Вінниччині. Мабуть тому у творах письменника помітні «українські сліди». Наприклад, у першому творі Федора Достоєвського «Бідні люди» є чимало українського. Це сердечне ставлення до бідних, ображених суспільством людей, щось подібне бачимо в іншого українця, Миколи Гоголя, зокрема в його «Шинелі». Звісно, немає сенсу «забирати» Федора Достоєвського з російської літератури. Однак і не треба забувати, що він мимоволі вніс у цю літературу «частину України».

Запрошуємо до перегляду тематичної виставки, яка експонується на першому поверсі наукової бібліотеки. 📖📖📖


Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар

абонементу художньої літератури



Коментарі