14 лютого - День усіх закоханих!

25 жовтня - !40 років Пабло Пікассо

25 жовтня виповнюється 140 років від дня народження іспанського і французького художника Па́бло Ру́їса Піка́ссо— одного з найвидатніших митців XX століття, який працював в основному у Франції та став засновником кубізму – найреволюційнішого та найвпливовішого мистецького руху. До цієї дати, яка співпала із Днем художника, наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Пабло Пікассо. Шокуючий живопис».

На виставці представлені книги Майлза Дж. Юнгера «Пікассо: живопис, що шокував світ», Анатолія Медведенка ««Герника» продолжает борьбу», збірка нарисів Іллі Еренбурга та Михайла Алпатова «Графика Пикассо», альбом французького живопису 19-20 століття «От Моне до Пикассо», альбом «Сокровища Эрмитажа», де окремою сторінкою йде розповідь про видатного художника та його відому картину «Любительница абсента», журнал «Біографія» із статею Володимира Тихомирова «Я умру, никогда никого не полюбив».

У цих книгах йде розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті. Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду та анархізму. Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.

Пабло Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в місті Малага в іспанському регіоні Андалусія у родинній садибі небідного дона Руїса Бласко, який був художником і вчителем малювання у школі Сан Тельмо.

У 1900 році амбітний вісімнадцятирічний іспанець Пабло Пікассо вперше опинився в Парижі. У «блакитний» (1901–1904) і «рожевий» (1905–1906) періоди творчості створив загострено виразні твори («Старий гітарист», «Дівчинка на кулі»).

Знадобилися роки поневірянь, злиднів і безоглядності в блискучій космополітичній столиці мистецького світу, доки він став лідером богемної групи художників, скульпторів і поетів. Натхненні нічними розмовами в кабаре «Лапен Ажіль», Пікассо та його друзі готувалися перевернути світ. А шістьма роками пізніше художник розпочав роботу над величезним, тривожним, майже незбагненним шедевром, який мав охопити й визначити гіркий та дезорієнтуючий досвід сучасності. Ця картина виявилась настільки вражаючою,що навіть його друзі вирішили – Пабло позбувся розуму. Тільки Жорж Брак зрозумів, що саме той намагався висловити. Коли ж двоє митців об’єдалися, з цього союзу протилежностей народився кубізм.

У 1930-х роках створював скульптури з металу, ілюстрував книги, займався монументальним живописом («Герніка», 1937, написана після бомбардування цивільних районів однойменного міста).

Пабло рацював до кінця життя. Експерти називають Пікассо «одним із найдорожчих» художників світу — 4 травня 2010 року картину митця «Оголена на тлі бюста і зеленого листя» було продано на аукціоні Christie’s за 106.482 млн. доларів США, що стало рекордом, тобто найдорожчим шедевром мистецтва, будь-коли проданим у світі.


Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар

абонементу художньої літератури



Коментарі