14 лютого - День усіх закоханих!

21 жовтня - Міжнародний день академічної доброчесності

                                               
Другий рік поспіль 21 жовтня науковці та освітяни України долучаються до святкування Міжнародного дня академічної доброчесності.

В спільноті українських науковців поняття «академічна доброчесність» набуло широкого поширення в 2016 році. Це відбулося завдяки Проєкту сприяння академічній доброчесності в України (SAIUP). Основна мета проєкту — популяризація серед наукової спільноти норм академічної доброчесності, що спрямовані на якісну трансформацію української освітньої системи.

В основі академічної доброчесності лежить чесність, порядність у виконанні своїх обов’язків, довіра, справедливість, повага та відповідальність. Академічна доброчесність покликана боротися із плагіатом як актом шахрайства в студентських роботах, дисертаціях, наукових статтях та монографіях; фабрикацією та фальсифікацією результатів наукових досліджень; обманом, списуванням, хабарництвом.

Вивчення питання академічної доброчесності в системі університетської світової освіти – це як здобуття нової професії, чи отримання навичок підвищення кваліфікації. Це складний шлях, по дорозі до якого трапляються чимало запитань.

Наукова бібліотека ТДАТУ, як посередник між інформаційним полем та його користувачем, не спостерігає збоку, а безпосередньо бере участь у популяризації дотримання академічної доброчесності студенством та науковою спільнотою Університету. Працівниками наукової бібліотеки другий рік поспіль для студентів проводиться інформаційна година «Академічна доброчесність – запорука якості освіти».

Зі студентами 1-3 курсів на інформаційних годинах розглядаються засади академічної доброчесності, Кодекс честі ТДАТУ, різновиди плагіату. Старші курси та магістри знайомляться з основами академічного письма, дотриманням норм законодавства про авторське право, видами бібліографічних посилань, правилами та особливостями їх складання і розміщення у документах.

У фондах бібліотеки знаходиться література за даною темою: Г. Ф. Хорунжий «Академічна культура: цінності та принципи вищої освіти», О. Л. Капінус «Основи академічного письма англійською мовою», монографія за ред. Т. В. Фінікова «Академічна чесність як основа сталого розвитку університету» тощо. Достатньо матеріалу з академічної доброчесності представлено в електронній бібліотеці. Радимо вам, за потребою, ознайомитись з цими матеріалами.

На сайті наукової бібліотеки розміщена рубрика «Академічна доброчесність», де представлені нормативні документи, офіційні документи ТДАТУ з даного питання, перелік видань з посиланнями на повний текст тощо.

Варто пам’ятати, що нехтування академічною доброчесністю впливає і на економічну ситуацію в країні, адже якщо не звертати уваги на списування, систематичні порушення дисципліни, хабарництво та корупцію, плагіат, відсутність покарання за порушення норм академічної доброчесності, то у майбутньому в країні на робочих місцях працюватимуть спеціалісти, які не орієнтуються у галузі взагалі. Небезпечно це не тільки для медицини, освіти, юриспруденції, економіки ― список галузей можна продовжувати.

Тож почнімо впроваджувати академічну доброчесність із себе! Відновимо довіру до якісної вищої освіти в Україні!

Наукова бібліотека запрошує кураторів академічних груп до співпраці!


Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу



   

Коментарі