14 лютого - День усіх закоханих!

До 130-річниці від дня народження Юрія Клена




Впродовж останніх років в історії української літератури відкриваються все нові й нові імена справжніх патріотів. Вони повертаються до нас із небуття, як птах Фенікс відроджуються з попелу і потрапляють в безсмертя. Серед багатьох таких імен на небосхилі української літератури яскраво палає ім'я Юрія Клена. Дорога до поетичної спадщини Юрія Клена – непроста, бо непростим, трагічно складним був час, на який випало життя і творчість поета.

Юрій Клен, справжнє ім'я Освальд Бургардт народився на Поділлі, у селі Сербинівці 4 жовтня 1891 р. у родині купця Фрідріха Бургардта та прибалтійської німкені Каттіни Сідонії Тіль. Батьки виховували дітей в атмосфері шанування рідної мови та звичаїв, і водночас — у дусі любові до України, що стала для них другою батьківщиною. 

Закінчив першу Київську гімназію і вступив на історико-філологічний факультет університету Св. Володимира. У період Першої світової війни Освальда, як німецького підданого, вислали до Мар'їної Гори Архангельської губернії. Повернувшись 1918-го до Києва, він закінчив навчання в університеті, вступив до аспірантури, викладав. У 20-ті роки Бургардт належав, за образним висловом його побратима по перу Миколи Драй-Хмари, до «п'ятірного ґрона» неокласиків. 1931-го митець емігрував в Німеччину. Невдовзі у львівському журналі «Вісник» з'явилися його сонети, підписані псевдонімом Юрій Клен.

Вершинними здобутками Юрія Клена є поеми «Прокляті роки» (1937) та «Попіл імперій» (1943 — 1947). Трагічне знищення української культури в добу сталінізму, нелюдська жорстокість другої світової війни — центральні теми цих творів. 

Доля Клена була сповнена тяжкими випробуваннями і стражданнями. Йому судилося бути в епіцентрі страшних подій, бачити обличчя війни. Він був німцем за походженням і українцем за духом. У той час, коли антилюдяний режим виховував рабів, які, в більшості своїй, були схожими на роботів через однакову поведінку, одяг, сервільне ставлення до влади, Клен намагався відкрити очі суспільству, вилікувати його від засліплення, за що і поплатився власним життям. Але, на відміну від інших, він загинув своєю смертю. Його знищили ХХ століття і дизгармонійний світ-хаос.

Юрій Клен пішов з життя 30 жовтня 1947 року. Похований в українській частині кладовища Вестфрідгоф (Німеччина). Іменем Юрія Клена названі вулиці у Вінниці та Києві.

Ольга Мосюр, бібліотекар читального залу




Коментарі