14 лютого - День усіх закоханих!

До ювілею Вільяма Джеральда Ґолдінґа

 

Британський романіст Вільям Ґолдінґ (1911-1993), лауреат Нобелівської премії з літератури 1983 року, відомий завдяки своєму першому романові «Володар мух», тираж якого перевищує 7 мільйонів примірників в Сполучених Штатах Америки і перекладений на більше ніж 14 мов світу. 

Народився Ґолдінґ 19 вересня 1911 року в Сент-Коламбія Майнор (графство Корнуолл), в родині шкільного вчителя. Закінчив Оксфордський університет, де два роки за наполяганням батьків вивчав природничі науки, а потім, за власним вибором,  англійську філософію. Першу збірку віршів випустив у 1934 році. Писав п'єси і сам ставив їх у маленькому лондонському театрі. З 1939 по 1961 рік вчителював у школах, викладав грецьку, англійську мови і літературу.

Ґолдінґ, якого часто вважають песимістичним письменником, сам називає себе універсальним песимістом та космічним оптимістом, спираючись на те, що всесвіт – це сукупність людського емпіричного знання, а космос – це все, що нас оточує, включаючи Бога і людину. В своїх романах Ґолдінґ розглядає присутність в людині вродженого зла, що лежить в основі цивілізації, підкреслюючи, що людська схильність до зла є більшою ніж до добра. Разом з цим письменник також розглядає проблему первородного гріха і свободи вибору людини, тому його твори часто схожі на казки.

«Володар мух» вважається найвидатнішим твором письменника. Його включено до шкільних програм усіх англомовних країн, він вивчається в університетах багатьох країн світу. «Володар Мух» був задуманий як пародія на відомий англійський твір для юнацтва — роман Роберта Балантайна. Ґолдинґ добре знав цей твір і так само добре знав, що герої цього «шедевру» вікторіанської чемності і пригладженості мало чим схожі на справжніх живих підлітків. Крім того, Ґолдинґ писав антиутопію, маючи за зразок «Ферму тварин» Джорджа Орвела. Сам автор назвав свій роман притчею. Він також запропонував тлумачення її моралі — «єдиний ворог людини — в ній самій».

За мотивами повісті «Володар мух» були написані однойменні пісні гуртів: Iron Maiden, альбом «The X-Factor» (1995, Велика Британія); Rage, альбом «Carved In Stone» (2008, Німеччина); Король и Шут, альбом «Герои и злодеи» (2000, Росія).

По тому було написано ряд інших романів: «Спадкоємці» (1955), «Злодюжка Мартін» (1956), «Вільне падіння» (1959), «Шпиль» (1964), «Піраміда» (1967), «Видима темрява» (1979), «Ритуали плавання» (1980), «Паперові люди» (1984), «Близькі палуби» (1987), «Вогонь там, унизу» (1989), декілька повістей, а також кілька книг есеїстики. 

Помер Ґолдинґ у 1993 році.

У фондах наукової бібліотеки знаходиться збірка автора «Шпиль и другие повести», запрошуємо до ознайомлення!


Ольга Мосюр, 

бібліотекар читального залу НБ



Коментарі