14 лютого - День усіх закоханих!

Король «епохи джазу» - Френсіс Скотт Фіцджеральд

Френсіс Скотт Фіцджеральд (1896-1940) – видатний американський письменник, сценарист, відомий своїми романами і оповіданнями, що описують так звану американську «епоху джазу» 1920-х років. Популярності автора також сприяло виставлене на «загальний огляд» особисте життя Фіцджеральда з дружиною Зельдою. 

Фіцджеральд народився 24 вересня 1896 року у місті Сент-Пол, штат Міннесота, в досить забезпеченій католицькій родині. Навчався у Прінстонському університеті, але навчання не закінчив. У 1917 році був призваний до армії, але так ніколи і не брав участі у військових діях за кордоном. Замість цього, Фіцджеральд присвятив весь свій час роботі над першим романом «По цей бік раю», який мав великий успіх відразу ж після публікації у 1920 році. У той же рік Фіцджеральд одружився на Зельден Сейр, з якою вони насолоджувалися веселим багатим життям, що складалося з вечірок, прийомів і подорожей на європейські курорти. Весь цей час Скотт також досить багато писав для журналів, що приносило досить відчутний дохід (він був одним з найбільш високооплачуваних авторів тодішніх «глянцевих» журналів). Фіцджеральд був відомий як своїми творами, так і розкішним способом життя. Одного разу Фіцджеральд сказав: «Не знаю, чи реальні ми з Зельдою люди або персонажі одного з моїх романів». 

За першою книгою були написані твори «Прекрасні й приречені» (1922) і «Великий Гетсбі» (1925) - роман, який багато критиків, та й сам Фіцджеральд, вважають шедевром американської літератури того періоду. У ці роки також було написано багато оповідань, за допомогою яких Фіцджеральд заробляв гроші, щоб забезпечити свій розкішний спосіб життя. 

Наступні роки життя Фіцджеральда були дуже важкими. У 1930 р. у Зельди сталося помутніння розуму, після чого вона все життя страждала на шизофренію. У 1934 р. він написав роман «Ніч лагідна», багато в чому автобіографічний - в ньому Фіцджеральд описав свій біль, битву за збереження шлюбу і зворотний бік їх розкішного життя. В Америці книга великим успіхом не скристалася, і Фіцджеральд зайнявся написанням сценаріїв в Голлівуді. У жовтні 1939 р. він приступив до створення роману про життя Голлівуду - «Останній магнат» (1941), який залишився незавершеним. За три роки життя в Голлівуді він також написав серію оповідань і статей, в цілому автобіографічного характеру, опублікованих після його смерті в збірнику «Крах» (1945).

Життя Фіцджеральда було зосереджено навколо хвороби дружини. Він витрачав величезні кошти на лікування, зловживав алкоголем, намагався забутися в товаристві інших жінок, але все було марно. Незадовго до смерті в автобіографічній статті (журнал «Esquire») Фіцджеральд порівняв себе з розбитою тарілкою. Фіцджеральд помер від серцевого нападу 21 грудня 1940 року в Голлівуді у віці 44 років.

Екранізації творів Фіцджеральда: 

Великий Гетсбі - 2013 р. Режисер: Баз Лурман; 

Загадкова історія Бенджаміна Баттона - 2008 р. Режисер: Девід Фінчер; 

Останній магнат – 1976 р. Режисер: Еліа Казан; 

Великий Гетсбі – 1974 р. Режисер: Джек Клейтон; 

Ніч лагідна – 1962 р. Режисер: Генрі Кінг.

У фондах наукової бібліотеки знаходяться такі твори письменника: «Великий Гетсбі», «Ніч лагідна», «По цей бік раю» та інші. запрошуємо до ознайомлення!

                                                                                         Ольга Мосюр, бібіліотекар читального залу                                                                                                                                                                      


Коментарі