14 лютого - День усіх закоханих!

Таємничий Бернар Вербер

18 вересня 1961 року народився видатний сучасний французький прозаїк єврейського походження Бернар (Бернард) Вербер. Його книги розповсюджуються мільйонними тиражами у всіх країнах світу і переведені тридцятьма мовами. Вербера обожнюють японці, американці, не кажучи вже про європейців. Всі, крім французьких критиків, які його творчість ігнорують. Помста Вербера своєрідна. Вже кілька років поспіль він приурочує презентації своїх нових творів до 1 жовтня — традиційного початку «сезону нагород», коли присуджуються найвідоміші і найпрестижніші французькі премії. Мовляв, не потрібні мені ваші регалії, мої книги і так розходяться сотнями тисяч. Романи Вербера перекладено тридцятьма мовами світу.

В чому ж секрет шаленої популярності романів Бернара Вербера? Вони дозволяють доторкнутися до таємниці. Легко і невимушено письменник сплітає містику, науку і фантастику в майже невагому павутину, потрапивши в яку, читач вже не зможе залишитися байдужим до його творчості.

Його романи серійні: трилогії «Мурахи», «Ми, боги», «Батьки наших батьків», «Третє Людство», дилогія «Танатонавти». Герої переходять із серії в серію, змінюючись в верховенстві. В романах Вербера дивна пунктуація. Автор пояснює це так: «Коли я пишу, то слухаю музику, і пунктуація йде з музики. Я не люблю знаки оклику, тому намагаюся ставити якомога більше крапок, тим самим, роблячи речення короткими — це надає стилю легкості і допомагає не відволікатися від основного сюжету». У творах є загадки, які так чи інакше пов'язані з сюжетом. Загадки в прямому сенсі слова: як скласти фігури із сірників або з'єднати особливим чином кілька точок. Іноді розгадки переносяться у наступну книгу. 

Загалом про письменника слід зазначити, що він вміє не тільки вдало поєднати художній вимисел та дійсність, додати сюди навіть дрібку містики (як це було у «Енциклопедії відносних та абсолютних знань»), а й вплітати у сюжет наукові факти та навіть робити літературні пророцтва стосовно різних наукових галузей, за які він отримав Премію Жуля Верна. У 2003 році на екрани вийшов короткометражний фільм  «Наши друзья человеки» (реж. Стефані Крауш) за мотивами творів Вербера.

Запрошуємо до наукової бібліотеки ТДАТУ, у фондах якої також є твори  письменника: «Зоряний метелик», «Дзеркало Касандри», «Ми, боги» та інші.

                                                                                                      Ольга Мосюр,

                                                                                                               бібліотекар читального залу НБ



Коментарі