14 лютого - День усіх закоханих!

Письменники з фантастичною душею

У вересні минулого століття народилися два письменника, які у повному сенсі випередили час у своїх фантастичних, здавалося б, абсолютно нереальних творах. 12 вересня виповнюється 100 років від дня народження польського письменника Станіслава Лема, який до речі, народився у Львові, а 21 вересня мине 155 років від дня народження найпопулярнішого англійського фантаста Герберта Джорджа Веллса, який вигадав машину часу. До ювілейних дат наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Фантастичні світи Лема та Веллса».

На виставці демонструються романи Веллса «Машина часу» про подорож винахідника у віддалене майбутнє, «Острів доктора Моро», «Людина-невидимка», «Війна світів», «Перші люди на Місяці» (екранізований 2010 року каналом ВВС). У романах розповідається про пересадження людських органів диким звірам, про можливість бути невидимим, вторгнення марсіан на Землю і подорожі на Місяць. Багато із цих вигадок стали дійсністю у реальному світі.

Не залишать байдужими читача книги Станіслава Лема: «Катар», «Магелланова хмара», «Зоряні щоденники Йона Тихого», «Едем», «Вторгнення з Альдебарану», «Повернення з зірок», «Книга роботів», «Соляріс» (на мотиви роману Андрій Тарковський у 1972 році зняв однойменний фільм), «Вихід на орбіту», «Місячна ніч», «Казки роботів», «Непереможений», «Кіберіада», «Розповіді про пілота Піркса».

Ці романи забезпечили письменникам славу найзначніших експериментаторів в жанрі наукової фантастики і показали їх здатність зробити правдоподібною найзухвалішу вигадку. Запрошуємо подивитися виставку, яка демонструється на першому поверсі наукової бібліотеки.

                                                                                         Тетяна Кас’янова, 
провідний бібліотекар
абонементу художньої літератури
  


Коментарі